ASF a amendat NN Pensii cu 1% din cifra de afaceri, respectiv 750.000 lei. Reacţia companiei

| 14 apr, 17:47

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a amendat NN Pensii cu 1% din cifra de afaceri, respectiv 750.000 de lei, după ce compania a transmis clienților o scrisoare prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private.

Totodată, Consiliul ASF a decis retragerea autorizării directorului general al companiei, Raluca Țintoiu, și amendarea acesteia cu 100.000 lei.

Compania NN Pensii a precizat că a luat cunoştinţă de amenda ASF din presă, însă va comunica ce măsuri va lua după ce va primi oficial amenda anunţată.

"Consiliul de administrație al NN Pensii a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), ulterior căreia a luat la cunoștință din media despre măsurile stabilite de autoritate în legătură cu mesajul de informare transmis de companie în data de 11 aprilie 2017 către clienții care au declarat adresa de e-mail. Așteptăm decizia oficială a ASF și ne arătăm toată deschiderea și colaborarea în demersurile ulterioare acesteia, urmând să stabilim și să le comunicăm în cel mai scurt timp direcțiile de acțiune ale NN Pensii.

Reiterăm că intențiile noastre au fost exclusiv de informare cu privire la sistemul de pensii administrat privat și la interesul participanților de a se informa constant despre situația fondurilor economisite pentru pensie.

Apreciem faptul că Guvernul și Ministerul de Finanțe au avut o poziție recentă foarte fermă pentru susținerea și stabilitatea Pilonului II.

Precizăm că aceste măsuri anunțate astăzi nu afectează în niciun fel situația fondului de pensii administrat de NN și economiile pentru pensie ale celor aproximativ 1,9 milioane de participanți la acesta", se arată în răspunsul NN Pensii.

 

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să sancţioneze compania NN Pensii pentru transmiterea de informaţii înşelătoare, a declarat joi Ion Giurescu, vicepreşedinte ASF pentru sectorul de pensii.

"Având în vedere circumstanţele create în urma comunicărilor NN Pensii, Consiliul ASF a decis sancţionarea NN Pensii cu 1% din cifra de afaceri, respectiv 750.000 de lei, şi retragerea autorizării directorului general al societăţii, Raluca Ţintoiu. În plus, Raluca Ţintoiu va fi sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 100.000 de lei", a declarat Ion Giurescu.

Premierul Sorin Grindeanu, despre scandalul pensiilor private: O prostie aruncată în piaţă de un om politic

Oficialul ASF a adăugat că în aceste zile se desfăşoară un control inopinat la societatea NN Pensii, pentru a se determina dacă şi alte persoane au fost implicate în aceste comunicări.

Amenda aplicată NN Pensii este cea mai mare din istoria ASF, dar nu şi cea mai mare din istoria fondurilor de pensii. Societatea amendată va putea contesta în instanţă această sancţiune.

De asemenea, Ion Giurescu, vicepreşedinte ASF, spune că va trimite un control şi la BCR Pensii având în vedere că directorul general al companiei a vehiculat în spaţiul public informaţii privind posibila naţionalizare a sistemului de pensii private obligatorii.

"Este altceva acolo. Directorul general (n.red –Radu Crăciun) a vorbit în nume propriu şi nu în numele societăţii. Dar vom analiza să vedem ce este acolo şi dacă este cazul vom aplica sancţiuni", a spus Giurescu astăzi la o conferinţă ASF.

 

Anterior, Mișu Negrițoiu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat că discuția privind naționalizarea pensiilor este un nonsens din punct de vedere economic, o fumigenă aruncată, pentru că noțiunea de naționalizare nu există în condițiile în care Pilonul II este finanțat de stat prin alocații bugetare, a declarat joi președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu.

Există unele sancţiuni ce ar putea fi aplicate în baza legislaţiei în vigoare, împotriva conducerii sau chiar a societăţii - depinde de cine este persoana care a lansat sau a luat această decizie, cine a distribuit acest mesaj”, a spus Mişu Negriţoiu.

„Fondurile de pensii, ca şi celelalte entităţi supravegheate de ASF, au un cadru de comunicare în care se includ, în misiunea pe care o au prin statutul propriu de funcţionare, iar dacă supraveghetorul constată încălcări ale acestui cadru se autosesizează. Fondurile nu pot avea decât informaţii publice, probabil cei de la NN or fi citit câte ceva prin presă, dar ei trebuiau să intervină doar dacă le era afectat business-ul sau interesele consumatorilor. Nu au făcut acest lucru, au trecut într-un teritoriu care nu e al lor”, a precizat preşedintele ASF, referindu-se la recenta comunicare a NN Pensii potrivit căreia fondurile din Pilonul II ar urma să fie naţionalizate.

Oficialul a mai spus că „acestea sunt regulile pieţei, care trebuie respectate, dacă se va întâmpla şi cu orice alt fond sancţiunile sunt aceleaşi”, fără a menţiona ce sancţiuni ar putea fi aplicate NN Pensii.

În legătură cu eventuala naţionalizare, variantă pe care o exclude, Mişu Negriţoiu a mai precizat că „maximul ce poate să facă decidentul politic este nu să naţionalizeze, ci să contopească fondul administrat privat (Pilonul II de pensii) cu cel public, dar nu au fi niciun beneficiu aici pentru că banii sunt, oricum, tot la stat”.

„Mai mult de 65% din banii Pilonului II sunt plasaţi în titluri de stat, pentru că acestea sunt cele mai sigure plasamente, deci banii sunt tot la stat, doar administrarea este privată. Iar participanţii au garanţia absolută că la pensie vor primi principalul rezultat din contribuţii, cu sau fără un câştig suplimentar”, a spus Mişu Negriţoiu.

Referitor la declaraţiile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, potrivit cărora chiar Mişu Negriţoiu ar fi declanşat scandalul, preşedintele ASF a spus că nu comentează declaraţii politice, precizând totuşi că nu obişnuieşte să „intervină” pentru diverse interese. „Când eram la Cotroceni (n.n.- consilier prezidenţial), eram acuzat că ocup locul degeaba, apoi la ING am avut un cod de conduită şi acum, la ASF, avem norme clare de conduită, avem numai întruniri oficiale care se consemnează, se face minuta fiecărei întâlniri în parte”.

NN Pensii a precizat, miercuri, că scrisoarea trimisă către clienţii săi în legătură cu posibilitatea naţionalizării fondurilor de pensii private nu reprezintă un avertisment, ci un răspuns la solicitările de clarificare venite din partea clienţilor, potrivit unui comunicat transmis miercuri de companie.

„Nevoia acestei informări a venit ca răspuns la solicitările de clarificare din partea clienţilor noştri provocate de discuţiile publice din ultima perioadă cu privire la viitorul sistemului de pensii”, se arată într-un comunicat al NN România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ