Întrebat dacă şi-a format o opinie despre speţa care se judecă astăzi şi dacă a luat o decizie în ceea ce priveşte modul în care va vota – pentru sau împotriva dezincriminării abuzului în serviciu, Augustin Zegrean a afirmat: „Mie mi-e clar de mult''.
La remarca unui jurnalist că acest lucru înseamnă că are deja opinia formată, Zegrean a replicat: „Păi mai avem dezbateri''.
Augustin Zegrean a mai spus că CCR va da o decizie în ceea ce priveşte abuzul în serviciu astăzi „pe la prânz''.
El declara în luna mai că, deşi în 2010 CCR a respins o excepţie de neconstituţionalitate similară celei formulate de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, privind abuzul în serviciu, Curtea ar putea să dea o decizie diferită.
„Sigur că putem. Am mai făcut. Curtea poate să revină asupra unor decizii anterioare. Asta se întâmplă la orice Curte din lume, (…) dreptul nu zace, se dezvoltă (…) trebuie adaptat la condiţiile sociale, la viaţă", a răspuns Zegrean.
El a mai afirmat că includerea intenţiei în articolele de lege invocate de Alina Bica este o problemă de aplicare a legii, nu este problema CCR şi că prevederea din Codul Penal privind abuzul în serviciu poate da naştere la interpretări.
„Poate da naştere la discuţii, poate da naştere la interpretări. În Codul Penal e definită infracţiunea, în legea 78 este o agravantă a pedepsei stabilită în Codul Penal şi întrebarea se poate pune dacă definiţia e în Codul penal sau în legea 78, aici e problema. Avem două infracţiuni definite? (...) Nu cred că orice încălcare de lege de către un funcţionar public trebuie să fie abuz în serviciu, lucrurile trebuie analizate de la situaţie la situaţie", a subliniat el.
El a precizat că în Europa 12 ţări mai sancţionează în Europa cu închisoare abuzul în serviciu.
„Avem şi un document întocmit de Comisia de la Veneţia, la cererea Parlamentului European, a Consiliului Europei, nu a UE, pe această temă — reglementarea abuzului de putere, abuzului în serviciu. În toate ţările sunt preocupări în acest domeniu. În Europa, din câte am verificat şi am constatat, mai sunt 12 ţări care sancţionează cu închisoarea abuzul în serviciu, restul nu sancţionează. Adică nu-l sancţionează cu închisoarea. Sunt ţări în care li se interzice să mai poată să ocupe funcţii publice pe o anumită perioadă de timp, dar la noi s-a mers pe această variantă. La noi, din câte ştiu, din timpul comunismului s-a introdus această infracţiune în Codul penal şi acolo a rămas", a afirmat Augustin Zegrean, la Digi 24.