CCR: Abuzul în serviciu, parțial neconstituțional. Articolul de lege trebuie redefinit

| 15 iun, 09:57

Curtea Constituțională a României a admis, miercuri, că abuzul în serviciu este parțial neconstituțional. Astfel, articolul de lege trebuie redefinit. Decizia este unanimă și se aplică pe viitor.

UPDATE 15.31 CCR a decis ca sintagma ''în mod defectuos'', cuprinsă în cadrul reglementării infracțiunii de abuz in serviciu, se traduce prin încălcarea legii.

Înaintea deciziei CCR, procurorul șef al DNA, Laura Codruta Kovesi, atrăsese atenția că dezincriminarea abuzului în serviciu ar bloca 800 de dosare - aproximativ jumătate dintre dosarele de corupție instrumentate în prezent de procurorii DNA, iar ministrul Justitiei, Raluca Prună, a declarat că dezincriminarea oricărei fapte incriminate de legea penală are ca efect oprirea oricărui dosar.

Printre dosarele în care s-a invocat această excepție se numară cele în care sunt vizați fosta șefă a DIICOT Alina Bica, președintele suspendat al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, și fostul președinte al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.

 

UPDATE 12.17 Judecătorul CCR Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, a declarat miercuri înaintea şedinţei în care se dezbate abuzul în serviciu că lui îi „este clar de mult'' cum va vota în această speţă.

Întrebat dacă şi-a format o opinie despre speţa care se judecă astăzi şi dacă a luat o decizie în ceea ce priveşte modul în care va vota – pentru sau împotriva dezincriminării abuzului în serviciu, Augustin Zegrean a afirmat: „Mie mi-e clar de mult''.

La remarca unui jurnalist că acest lucru înseamnă că are deja opinia formată, Zegrean a replicat: „Păi mai avem dezbateri''.

Augustin Zegrean a mai spus că CCR va da o decizie în ceea ce priveşte abuzul în serviciu astăzi „pe la prânz''.

 

El declara în luna mai că, deşi în 2010 CCR a respins o excepţie de neconstituţionalitate similară celei formulate de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, privind abuzul în serviciu, Curtea ar putea să dea o decizie diferită.

„Sigur că putem. Am mai făcut. Curtea poate să revină asupra unor decizii anterioare. Asta se întâmplă la orice Curte din lume, (…) dreptul nu zace, se dezvoltă (…) trebuie adaptat la condiţiile sociale, la viaţă", a răspuns Zegrean.

El a mai afirmat că includerea intenţiei în articolele de lege invocate de Alina Bica este o problemă de aplicare a legii, nu este problema CCR şi că prevederea din Codul Penal privind abuzul în serviciu poate da naştere la interpretări.

„Poate da naştere la discuţii, poate da naştere la interpretări. În Codul Penal e definită infracţiunea, în legea 78 este o agravantă a pedepsei stabilită în Codul Penal şi întrebarea se poate pune dacă definiţia e în Codul penal sau în legea 78, aici e problema. Avem două infracţiuni definite? (...) Nu cred că orice încălcare de lege de către un funcţionar public trebuie să fie abuz în serviciu, lucrurile trebuie analizate de la situaţie la situaţie", a subliniat el.

El a precizat că în Europa 12 ţări mai sancţionează în Europa cu închisoare abuzul în serviciu.

„Avem şi un document întocmit de Comisia de la Veneţia, la cererea Parlamentului European, a Consiliului Europei, nu a UE, pe această temă — reglementarea abuzului de putere, abuzului în serviciu. În toate ţările sunt preocupări în acest domeniu. În Europa, din câte am verificat şi am constatat, mai sunt 12 ţări care sancţionează cu închisoarea abuzul în serviciu, restul nu sancţionează. Adică nu-l sancţionează cu închisoarea. Sunt ţări în care li se interzice să mai poată să ocupe funcţii publice pe o anumită perioadă de timp, dar la noi s-a mers pe această variantă. La noi, din câte ştiu, din timpul comunismului s-a introdus această infracţiune în Codul penal şi acolo a rămas", a afirmat Augustin Zegrean, la Digi 24.

------

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri există 8 sesizări de neconstituţionalitate legate de articolul 297 din Codul Penal şi articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, printre semnatarii sesizărilor fiind fosta şefă DIICOT, Alina Bica, Nicuşor Constantinescu şi Gheorghe Bunea Stancu, scrie realitatea.net.

Articolul articolul 297 din Codul Penal prevede că ''fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică''.

Într-una dintre sesizările făcute la Curtea Constituţională de către Adrian Simion, inculpat într-un dosar de corupţie aflat pe rolul Tribunalului Brăila, se arată că "sintagma „vătămare a drepturilor sau intereselor legitime" din cuprinsul dispoziţiilor art.297 Cod penal este lipsită de claritate şi previzibilitate, nepermiţând determinarea exactă a conţinutului constitutiv al infracţiunii de abuz în serviciu, această situaţie contravenind principiului legalităţii incriminării prevăzut la art.1 din codul penal şi art.7 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor".

Totodată, se mai arată o a doua situaţie care generează confuzie în ceea ce priveşte textul este aceea a laturii subiective cu care se săvârşeşte infracţiunea, fiind "dificil pentru subiectul procesual să îşi dea seama ce este interzis pentru el sau ce pedepseşte legea, câtă vreme conţinutul reglementării este ambiguu".

Un alt articol contestat este 13(2) din Legea nr.78/2000 care menţionează că ''în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime''.

Adrian Simion precizează în sesizarea sa că dispoziţiile din articol „sunt imprecis redactate şi neclare, deoarece legiuitorul nu menţionează dacă folosul necuvenit trebuie să fie unul material sau ideal, dacă obţinerea acestui folos este rodul voinţei infractorului ori poate fi şi întâmplător, dacă în cazul în care o altă persoană este beneficiarul acestui folos între el şi funcţionar trebuie sau nu să existe o legătură".

Fostul preşedinte al CCR, Augusti Zegrean: În Europa, mai sunt 12 ţări care sancţionează cu închisoarea abuzul în serviciu

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale spunea într-un interviu televizat, la începutul lunii mai, că în Europa doar 12 ţări mai sancţionează în Europa cu închisoare abuzul în serviciu.

"Avem şi un document întocmit de Comisia de la Veneţia, la cererea Parlamentului European, a Consiliului Europei, nu a UE, pe această temă — reglementarea abuzului de putere, abuzului în serviciu. În toate ţările sunt preocupări în acest domeniu. În Europa, din câte am verificat şi am constatat, mai sunt 12 ţări care sancţionează cu închisoarea abuzul în serviciu, restul nu sancţionează. Adică nu-l sancţionează cu închisoarea. Sunt ţări în care li se interzice să mai poată să ocupe funcţii publice pe o anumită perioadă de timp, dar la noi s-a mers pe această variantă. La noi, din câte ştiu, din timpul comunismului s-a introdus această infracţiune în Codul penal şi acolo a rămas", a afirmat Augustin Zegrean, la Digi 24.

Laura Codruţa Kovesi: Dacă va fi dezincriminată, nu vom mai putea efectua investigaţii

Procurorul şef al DNA spunea că în condiţiile în care Curtea Constituţională a României va decide dezincriminarea abuzului în serviciu, funcţionarii îşi vor îndeplini atribuţiile după ureche şi nu după lege, precizând că cetăţenii sunt cei care trebuie să îşi facă griji.

"Dacă infracţiunea de abuz în serviciu dispare din legislaţia noastră, funcţionarii îşi vor îndeplini atribuţiile după ureche şi nu după lege. Şi trebuie să ne gândim dacă suntem pregătiţi ca fiecare funcţionar să acţioneze cum îşi doreşte, fără a-l putea investiga. O treime din infracţiunile pentru care noi am întocmit rechizitorii sunt de abuz în serviciu. Eu am studiat practica CCR din 2000 până în prezent. Niciodată CCR nu a interpretat un text din lege. Acesta este atributul unei instanţe de judecată. Orice încercare de a limita competenţele DNA ne îngrijorează dar nu cred că procurorii trebuie să fie îngrijoraţi ci cetăţenii. Sunt cazuri publice în care am arătat prejudicii enorme. Nu poti să vii să spui, ca funcţionar public, că nu ştii ce ai de făcut", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Ulterior, procurorul şef al DNA şi-a menţinut poziţia şi în presa străină.

"Dacă va fi dezincriminată, nu vom mai putea efectua investigaţii", a declarat Laura Codruţa Kovesi pentru agenţia The Associated Press în data de 7 iunie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ