ATAC LA VICTOR PONTA: cine îi cere demisia cu orice preț
Vicepreşedintele PNL Alexandru Nazare a criticat vineri anunţul CNADNR referitor la autostrada Comarnic-Braşov, punctând că premierul Victor Ponta ar trebui să-şi asume eşecul pe infrastructură şi să demisioneze, transmite Agerpres.
"Nu văd cine ar putea să vină în România să investească bani în infrastructură atâta timp cât România este condusă de un urmărit penal - Victor Ponta. Cred că acesta trebuie să-şi dea demisia, să-şi asume cu responsabilitate eşecul în materie de infrastructură şi să lase locul unui nou prim-ministru care să încurajeze investiţiile, pentru că nicio companie serioasă, nicio bancă, niciun fond de investiţii nu va veni în România să-şi asume riscul unui proiect de concesiune atâta timp cât România este condusă de un urmărit penal", a spus Nazare, într-o conferinţă de presă.
El a subliniat că CNADNR a anunţat "tiptil" şi pe "şustache", printr-un comunicat de presă, eşecul concesiunii autostrăzii Comarnic-Braşov.
"Este cronica unui eşec anunţat pentru că ştiam cu toţii că această concesiune nu avea cum să se termine cu bine, dar este doar vârful icebergului în materie de dezastre în infrastructura românească în ultimii trei ani de când Victor Ponta este prim-ministru. (...) Nu este o soluţie ca printr-un comunicat să anunţi că se vor face zece kilometri din Comarnic-Braşov", a spus liberalul.
El a susţinut că eşecul autostrăzii Comarnic-Braşov a determinat şi eşecul finanţării autostrăzii Sibiu-Piteşti.
"Cele două miliarde de euro pe care România le va pierde pe infrastructură se datorează tot lui Victor Ponta şi Dan Şova, care au pus mizele proprii deasupra mizelor naţionale de infrastructură ale României", a declarat Nazare, afirmând că social-democraţii "au dat cu infrastructura în gard, deoarece nu finalizează niciun proiect".
Liberalul a prezentat ca soluţii pentru infrastructură desemnarea de către PSD a ministrului Transporturilor, arătând că în situaţia în care se află acest domeniu este o ''neruşinare'' să nu ai un titular pentru acest portofoliu, încadrarea spre finanţare a autostrăzii Comarnic-Braşov pe planul Juncker, care înseamnă 300 de miliarde de euro garanţii oferite statelor membre.
De asemenea, el a spus că noul ministru al Transporturilor ar trebui să abordeze subiecte ca pierderile de bani europeni care sunt de aproximativ 2 miliarde de euro, autostrada Comarnic-Braşov, managementul privat la companiile de stat, centura Bucureşti, privatizările transparente, desecretizarea Master Planului, dezvoltarea Portului Constanţa şi noua lege a achiziţiilor publice.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a anunţat, joi, că renunţă la atribuirea contractului de concesiune pentru Autostrada Comarnic - Braşov către asocierea Vinci-Strabag-Aktor, motivând că ofertantul nu a găsit fondurile necesare, iar finanţarea de la bugetul de stat ar fi afectat poziţia bugetară a României.
''În urma finalizării negocierii pentru atribuirea contractului de concesiune cu asocierea Vinci-Strabag-Aktor, CNADNR SA anunţă anularea procedurii pentru atribuirea contractului de concesiune de lucrări publice pentru proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea autostrăzii Bucureşti- Braşov, tronsonul Comarnic-Braşov'', se precizează într-un comunicat al CNADNR.