Atacul orchestrat al PNL împotriva stabilității USL și a PSD pregătește alegerile de anul viitor
Pe lângă scandalul generat de declarațiile iresponabile și belicoase ale lui Sorin Roșca Stănescu la adresa lui Victor Ponta și a social-democraților, există încă două planuri mai puțin vizibile ale atacului coordonat de Crin Antonescu – amenințarea cu moțiunea simplă împotriva Rovanei Plumb și promisiunile riscante ale vicepremierului Daniel Chițoiu.
S-ar părea că liberalii au pornit ofensiva pe toate fronturile împotriva PSD și, implicit, împotriva bunei funcționări a USL. Primul dintre planuri privește intenția unor parlamentari PNL de a depune o moțiune simplă împotriva ministrului PSD al Mediului, Rovana Plumb. Senatorul PNL Cristian Bodea a inițiat, împreună cu senatorul Valeriu Boeriu, două proiecte de lege privind gazele de șist și timbrul de mediu la începutul anului. În acest context, în luna februarie aceștia acuzau Guvernul că repetă greșeala făcută de guvernele PDL, că „lucrează dictatorial” și nu furnizează informațiile necesare parlamentarilor USL.
Actul de rebeliune a fost tolerat de liderii PNL și a continuat până la declarațiile recente despre inițierea moțiunii simple împotriva ministrului PSD. Argumentul principal care stă la baza acestei atitudini, care a fost utilizat în ieșirile publice și de Sorin Roșca Stănescu, este că Guvernul ar dori subordonarea Parlamentului și că relația dintre cele două instituții ar fi una disfuncțională.
Din nefericire, această idee nu are în spate informații despre situații concrete de conflict inter-instituțional. Până acum nu au existat ieșiri publice ale unor parlamentari care să se plângă de acțiunile Guvernului. În plus, conform actului care reglementează relațiile dintre PSD și PNL în interiorul USL, asemenea nemulțumiri ar trebui discutate în primul rând în forurile interne ale Uniunii și nu ar trebui sa fie făcute publice.
De altfel, atacurile publice la persoană lansate de Sorin Roșca Stănescu sunt principala cauză pentru situația tensionată de acum, deoarece acestea încalcă direct protocolul USL. Acest lucru a fost subliniat și de premierul Victor Ponta, care a adus în discuție posibilitatea redactării unui acord revizuit. Ce înseamnă acest lucru rămâne de văzut.
Al doilea plan al atacurilor recente lansate de liberali vizează chiar declarațiile unui membru al conducerii Guvernului – vicepremierul Daniel Chițoiu. Din postura de ministru al Finanțelor, acesta a declarat că printre măsurile care vor fi luate anul viitor este luată în calcul și reducerea TVA la 19% sau reducerea contribuțiilor sociale cu 5%.
Făcând acest anunț, liderul liberal tensionează programul de Guvernare prezentat de USL, potrivit căruia scăderea TVA la 19% ar fi o măsură aplicată până în 2016. Văzută ca acțiune politică, este posibil ca intenția PNL în acest caz este de a forța mâna PSD și în plan guvernamental, încercându-se generarea unei stări conflictuale la nivelul măsurilor asumate de Executiv și de premier.
Nu există informații potrivit cărora premierul ar fi decis că măsura unui TVA redus ar trebui aplicată mai repede, din 2014. O serie de promisiuni neonorate din cauza constrângerilor bugetare ar putea dăuna credibilității Guvernului, dar acestea în același timp îl pot obliga pe Victor Ponta să le dezavueze, dezamăgind astfel speranțele românilor ale căror așteptări au fost crescute în mod artificial.
Este interesant faptul că declarația a fost făcută la finalul ședinței BPN al PNL. Aceasta este o nuanță relevantă, deoarece astfel de anunțuri care vizează activitatea guvernului nu se fac, în mod normal, în cadrul unei conferințe de presă organizată de un partid politic. Imixtiunea dintre politica de partid și politica guvernamentală reprezintă un joc riscant pe care PNL îl abordează.
Așadar, observăm o acțiune orchestrată pe trei niveluri - pe lângă scandalul de natură personală care-i vizează pe Sorin Roșca Stănescu și pe Victor Ponta, buna funcționare a USL este împiedicată atât de la nivelul parlamentarilor PNL prin amenințările aduse Guvernului, cât și din interiorul Guvernului, prin promisiunile nerealiste făcute de vicepremierul Daniel Chițoiu.
Este foarte posibil ca această campanie dusă de PNL să aibă drept scop final erodarea imaginii lui Victor Ponta și a PSD, concomitent cu pregătirea ieșirii de la guvernare în vederea candidaturii separate a PNL la europarlamentare și alături de celelalte formațiuni de dreapta la alegerile prezidențiale. Există indicii că între PNL și PDL-ul condus de Vasile Blaga s-ar duce tratative privind o posibilă alianță.
Dacă analizăm această posibilitate cu atenție, putem observa că ea ar fi una relativ logică în contextul în care PNL nu are pusă la punct o structură organizatorică în teritoriu, care să susțină o luptă cu șanse la alegerile prezidențiale, în timp ce PDL și-a păstrat acest schelet organizatoric de partid. În plus, în acest mod s-ar pune capăt fragmentării dreptei din România, un scop ce a fost îndelung urmărit de principalii lideri ai PDL și PNL.
Desigur, această tranziție necesită timp și deocamdată nu este momentul potrivit ca ea să aibă loc. Cel mai probabil, PNL va rămâne deocamdată în USL și va încerca în continuare să-și atragă o parte cât mai mare a electoratului formațiunii prin aplicarea strategiei de „Opoziție din interiorul Puterii”, concretizată în atacurile împotriva Guvernului și a relației instituționale dintre premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu.
Singura certitudine pe care o putem avea deocamdată este că urmează timpuri interesante...