ATACURI INFORMATICE: Peste 350.000 de viruşi noi apar zilnic pe piaţă
Peste doua treimi dintre managerii din companii aloca un buget mai mare securitatii IT si se implica activ in protejarea intereselor companiei, ca urmare a cresterii exponentiale a frecventei si amplorii atacurilor cibernetice. Anterior, securitatea informatica era privita ca o chestiune strict tehnica aflata exclusiv in responsabilitatea departamentului IT.
In Romania, esantionul tipurilor de virusi, care vizeaza si companii, a inregistrat in 2014 o crestere de 24%, comparativ cu anul anterior, insemnand circa 350.000 de noi virusi care apar zilnic pe piata, conform datelor Bitdefender. Numarul breselor de securitate identificate de companii a crescut semnificativ, nu doar pe piata locala, cat si la nivel international. Un sfert dintre directorii de IT din SUA au sesizat brese de securitate in ultimele 12 luni si planuiesc sa aloce bugete in crestere destinate securitatii informatice, in timp ce 80% dintre afacerile din Marea Britanie au experimentat atacuri similare.
Orice companie prezinta riscul de a deveni tinta unui concurent din piata sau a criminalilor aflati in cautarea informatiilor confidentiale, iar eventualele brese de securitate pot crea prejudicii grave, precum periclitarea increderii consumatorilor, generarea de avantaje pretioase competitiei sau provocarea unor pagube financiare substantiale prin sustragerea de bani din conturi. Conform raportarilor Bitdefender, peste 300 de milioane de fisiere infectate au fost identificate in 2014, iar circa 60% dintre atacuri vizeaza intreprinderi mici si mijlocii, mizand pe resursele mai mici alocate securitatii informatice.
“In general, directorii din companii nu pot localiza informatiile sensibile, nu cunosc modul in care pot fi protejate, sarcina fiind in custodia departamentului IT. Temerea legata de efectele devastatoare pe care le pot avea atacurile cibernetice a crescut in ultima vreme gradul de implicare a executivilor de top in definirea strategiei de securitate IT”, a declarat Bogdan Botezatu, Senior eThreat Analyst in cadrul Bitdefender.