„Atlantida Nordului”, ţinutul care s-a scufundat acum peste 8.000 de ani, în urma unui tsunami

| 08 mai, 2014

Doggerland, un ţinut situat în Marea Nordului, a fost înghiţit de ape în urma unui tsunami, acum 8.200 de ani. Este numită „Atlantida Nordului”, din cauza destinului similar pe care l-a avut cu legendara insulă despre care a vorbit Platon.

on Hill, de la Imperial College London, spune că acesată zona a fost abandonată de triburile care o locuiau, acum 8.000 de ani, când a avut loc catastrofa. Valurile înalte de peste 5 metri au omorât probabil ultimii locuitori, rămaşi în urmă.

Hill şi colegii săi au realizat un model computerizat, pentru a înţelege mai bine efectele acestui tsunami, care a fost provocat de o alunecare de teren masivă.

În timpul Erei Glaciare, nivelul mărilor era mult mai scăzut, iar Doggerland unea cândva Europa cu Marea Britanie. Astfel, triburile de vânători puteau merge pe jos, din Germania în Anglia.

În urmă cu 20.000 de ani, nivelul mărilor a început să crească, inundând treptat această vastă regiune, situată la o altitudine foarte joasă.

Un vast bazin de apă dulce s-a format în centrul ţinutului, alimentat de râurile Tamisa şi Rin. Mlaştinile şi lagunele formate astfel erau probabil un advărat paradis pentru fauna de atunci.

Dar, după doar 2.000 de ani, zona de uscat s-a redus mult, devenind o mică insulă mlăştinoasă.

Arheologii au descoperit aici oase ale animalelor care în trecut populau această „grădină a Edenului”, după cum o numeşte Bernhard Weninger, de la Universitatea Cologne din Germania.

De asemenea, au fost recuperate unelte şi oase umane, care au fost datate cu radiocarbon. Toate sunt dinaintea alunecării Storegga, care a însemnat prăbuşirea în apă a peste 3.000 de kilometri cubi de sediment. Valurile care s-au produs au acoperit întregul uscat.

Bernhard Weninger crede însă că Doggerland fusese deja părăsit atunci când a avut loc acest fenomen.

Tsunami-ul a afectat de asemenea întreaga coastă de nord a Europei şi Marea Britanie. Estul Angliei a fost lovit de valuri înalte de 5 metri, dar în Scoţia valurile ar fi putut avea chiar şi 14 metri înalţime.

Deocamdată cercetătorii nu ştiu exact când a fost părăsit Doggerland şi nici când a fost acoperit complet de ape.

Sursa: BBC News

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ