Attila Korodi: Ţinta noastră e să absorbim toate fondurile europene
Ținta este ca, până la sfârșitul anului viitor, să nu lăsăm nimic la Bruxelles, să absorbim toate fondurile europene, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, într-un interviu pentru Agerpres.
Întrebat care este ţinta pentru acest an în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, Korodi a răspuns: „Eu nu formulez ținte în cifre. Ținta este ca, până la sfârșitul anului viitor, să nu lăsăm nimic la Bruxelles. Evoluția până acum este bună și haideți să plecăm de la două cifre care ne spun unde ne situăm. De exemplu, pe axa principală pe care absorbim fonduri europene și care vizează infrastructura de apă potabilă și apă uzată avem 120% supra-contractare, adică 20% mai mult. Este bine, pentru că există astfel spațiu mai mare de achiziții publice și putem să acoperim. La ora actuală, pentru că noi finanțăm proiecte locale, companiile de apă au pentru bugetul integrat POS Mediu pe apă 80% achiziții publice făcute. Deci, mai rămâne un 20% spațiu liber și, probabil, că acesta se acoperă, pentru că vorbim de un proces în timp. Din păcate, în unele proiecte pe Apă și Canalizare credem că sunt valori sub-licitate, pentru că Legea achizițiilor publice e un pic deformată și atunci au câștigat de foarte multe ori companii care au venit cu prețuri sub rentabilitate. Unele programe pot să se gripeze în acest mod".
Ce aduce nou programul RABLA
De asemenea, el s-a referit şi la programul Rabla. "Anul trecut s-a observat că am reușit să scoatem mai mult de 19.000 de mașini vechi din circulație, dar pentru că sistemul cu tichetele printate date prin REMAT-uri nu a fost destul de atractiv, oamenii au așteptat prea mult să comercializeze acele tichete. Putem să spunem că 40% din totalul de 19.000 de mașini a rămas neacoperit cu mașini noi. Asta înseamnă că, până la urmă, o parte importantă a oamenilor care ar fi vrut să cumpere mașini noi s-au dus către second-hand. Anul acesta introducem tichetul electronic. Programul se desfășoară numai prin comercianți autorizați de mașini noi în România, fără discriminare", a spus ministrul.
În ceea ce priveşte programul Casa Verde, Korodi afirmă că s-a reușit un spațiu de buget suficient ca acest fond să fie regândit.
"Dacă reușim să ducem proiecte de apă și canalizare către fonduri europene, acolo eliberez de anumite obligații contractuale și rămâne o resursă în plus. Dacă avem o Ordonanță de urgență înseamnă că o să am un spațiu unde pot să mă joc și sigur va fi anul acesta 'Casa Verde', din cifrele pe care le văd la ora actuală. Va fi buget, o dată pentru proiecte neonorate, dar și pentru o sesiune nouă de proiecte. Programul se va adresa, probabil, persoanelor fizice. Ar putea intra în program și persoanele juridice, dar numai instituțiile de învățământ, spitale, creșe, cămine de bătrâni și centre de plasament pentru copii. Deocamdată, analizăm impactul financiar, pentru că interesul este să avem un beneficiu cât mai mare, nu să se monteze ceva de dragul de a spune că avem o instalație pe casă sau pe o instituție", a precizat Attila Korodi.