Au fost descoperite rămăşiţele celui mai mare dinozaur prădător din Europa
O echipă de arheologi din Portugalia a descoperit recent rămăşiţele unui dinozaur aparţinând unei specii necunoscute până acum, despre care cercetătorii spun că ar putea fi cel mai mare prădător care a trăit vreodată pe teritoriul Europei.
Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universidade Nova de Lisboa şi Museu da Lourinhã, membrii noii specii, denumite Torvosaurus gurneyi, cântăreau între patru și cinci tone şi măsurau de la vârful cozii până la cap în jur de 10 metri. Rămăşiţele fosilizate ale unui astfel de dinozaur au fost găsite la nord de Lisabona, iar arheologii au crezut iniţial că aparţin unei specii orginare din America de Nord, Torvosaurus tanneri, relatează theguardian.com. Comparând însă structura osoasă, cercetătorii au ajuns la concluzia că este vorba despre o specie nouă, de dimensiuni uriaşe.
Doar capul exemplarului descoperit recent măsoară 1,15 metri lungime, iar cavitatea bucală este plină cu dinţi ascuţini, lungi de până la 10 centimetri, ceea ce sugerează că este vorba despre un animal aflat în vârful lanţului trofic, care se hrănea cu alţi dinozauri mari. Torvosaurus gurneyi este a doua specie de Torvosaurus descoperită şi se deosebeşte de cea nord-americană prin dimensiuni şi prin forma maxilarului. În plus, rămăşite ale unor dinozauri înrudiţi cu acesta sugerează că Torvosaurus gurneyi ar fi avut corpul acoperit cu „protopene”, precursoarele penelor care îmbracă azi păsările.