AU FOST PUBLICATE REZULTATELE de la referendumul împotriva fracturăii hidraulice: cum au votat românii
Peste 97% dintre localnicii comunei timişene Săcălaz, care s-au prezentat duminică la referendumul organizat pe tema exploatării resurselor naturale prin fracturare hidraulică, au votat împotriva acestor prospecţiuni, transmite Agerpres.
La scrutin s-au prezentat 2.142 de persoane (31,2% din populaţia cu drept de vot), ceea ce înseamnă că referendumul a fost validat, pragul minim al prezenţei fiind de 30%.
"La întrebarea 'Sunteţi de acord cu exploatarea resurselor naturale prin metoda fracturării hidraulice, care poate dăuna sănătăţii oamenilor, animalelor şi mediului înconjurător?", din totalul de 2.142 de persoane, care s-au prezentat la urne, un număr de 2.085 (97,24%) au pus ştampila pe 'Nu' şi 26 de oameni (1,21%) au ales 'Da', iar 33 de buletine de vot au fost anulate", a afirmat luni Ilie Todaşcă, primarul comunei Săcălaz.
El s-a declarat, totuşi, dezamăgit că prezenţa la referendum nu a fost mai mare.
"În zona Săcălaz şi a satelor aparţinătoare, peste 50 de oameni au fost hărţuiţi şi daţi în judecată de către firmele de prospecţiuni, dar din fericire aceste procese au fost câştigate", a spus Budai Amandi-Bianka, preşedinte al Asociaţiei Pro Mediu Timiş şi localnică a comunei Săcălaz, implicată în campania anti-prospecţiuni.
Ea a menţionat că cetăţenilor le este realmente frică de o eventuală exploatare şi se tem pentru comunitatea lor, pentru apa lor potabilă şi pentru viaţa lor.