Au început testele cu cel mai puternic laser din lume, care se construiește la Măgurele, lângă București
Laserul de la Măgurele, lângă București, a fost asamblat și s-a dat startul în cea de-a doua etapă a implementării, în care se instalează și se testează diferitele componente. Practic, s-a intrat in linie dreaptă spre finalizare.
Directorul proiectului spune că testele de până acum arată bine și speră ca peste doi ani să fie operațional în întregime. Atunci va fi cel mai important centru de cercetare științifică din România.
Laserul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul sau va putea ajuta la identificarea completa a conținutului butoaielor cu deșeuri radioactive, fără a fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent.
Investiția este estimată la 300 de milioane de euro și este finanțată din fonduri europene. Implementarea proiectului a început în ianuarie 2013 și până în prezent lucrările sunt aproape în grafic, cu doar câteva luni de întârziere la construcție, iar bugetul nu a fost depășit, afirma managerul proiectului.
Laserul de la Măgurele este considerat cel mai puternic din lume, cu cele mai performante echipamente și cel mai strălucitor fascicul Gamma.
140 de persoane lucrează in total la acest proiect, din care 120 sunt cercetători români și străini din întreaga lume, care au venit sa lucreze la cel mai mare proiect științific în care este implicată România.
Autoritățile spun că proiectul va repune România pe harta globală a cercetării. Investiția este destinată cercetărilor fundamentale.
Laserul va folosi și la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spațiale, care sunt trimise in perioade îndelungate de timp.