Aurescu: Aşa-zisele referendumuri organizate de Rusia în teritoriile ocupate ale Ucrainei nu produc niciun efect legal
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, joi, la reuniunea Consiliului Permanent al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în format consolidat, context în care a transmis că "aşa-zisele referendumuri organizate de Rusia în teritoriile ocupate ale Ucrainei nu produc niciun efect legal".
"Din nefericire, trebuie să vorbim din nou despre războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. România condamnă în termenii cei mai fermi aşa-zisele referendumuri organizate de Rusia în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Acestea sunt ilegale şi ilegitime. Reprezintă o gravă încălcare a principiilor fundamentale ale dreptului internaţional. Aşadar, nu produc niciun efect legal. Asemenea acţiuni, instigate, susţinute şi organizate de către forţele de ocupaţie ruse nu fac decât să agraveze situaţia şi sunt o încercare a Rusiei de a-şi legitima controlul militar ilegal. Aşadar, suntem martori ai încă unei încălcări a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei de către Rusia, care este contrară Cartei ONU şi principiilor şi angajamentelor OSCE", a spus şeful diplomaţiei române, în intervenţia sa.
El a adăugat că "România condamnă semnarea aşa-ziselor tratate de anexare, planificată mâine". "Facem apel către toate statele să respingă încercările Federaţiei Ruse de a anexa ilegal teritorii ale unui alt stat sau acţiuni similare", a adăugat ministrul român.
Reuniunea a fost convocată de Polonia, în calitate de Preşedinţie-în-Exerciţiu a OSCE, în contextul organizării de către Federaţia Rusă a aşa-ziselor "referendumuri" în patru regiuni ucrainene ocupate de forţele ruse.
În discursul său, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat condamnarea fermă a ameninţării Rusiei cu utilizarea armelor nucleare şi a făcut apel la demilitarizarea zonei din jurul Centralei nucleare de la Zaporojie şi la evitarea creării unei noi situaţii de conflict prelungit în această regiune.
Totodată, el a subliniat necesitatea aducerii în faţa justiţiei a celor vinovaţi de gravele încălcări ale dreptului internaţional în Ucraina. În acest sens, a trecut în revistă seria de acţiuni recente iniţiate de România, între care depunerea la 13 septembrie a Declaraţiei de Intervenţie în procedurile iniţiate de Ucraina contra Federaţiei Ruse la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) şi depunerea la 16 septembrie la Grefa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a cererii de intervenţie a României în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă de acest stat împotriva Federaţiei Ruse.