AURESCU, contre cu HUREZEANU la MAE: "Foștii miniștri de Externe se întâlnesc doar la un pahar de șampanie"
Invitat la prima ediție "Dialoguri@MAE", un concept de dezbateri interactive, jurnalistul Emil Hurezeanu a apreciat că inițiativa ministerului condus de Bogdan Aurescu este sortită eșecului, deoarece este "întâmplătoare", el arătând că în România nu există cultura unor forumuri permanente de dezbatere.
Remarcile critice ale lui Hurezeanu l-au făcut să roșească ușor pe șeful diplomației române, care a răspuns ferm că evenimentul desfășurat joi nu va rămâne unul singular. Vorbitorii invitați joi la sediul MAE au lăudat demersul lui Bogdan Aurescu, exprimându-și speranța că platforma de dezbateri "Dialoguri@MAE" va cunoaște numeroase ediții.
Hurezeanu a blamat "capacitatea" României de înteți conflicte interioare și a criticat obiceiul liderilor de a marginaliza foști miniștri și șefi de stat, care pot fi o sursă valoroasă de expertiză.
"Vorbim de o eră revolută. Când Ceaușescu mijlocea mici întâlniri și dialoguri era un mijlocitor, era un broker. Nu știu cât de onest, dar era un broker. Nu mai vorbim de mult de rolul acesta de mijlocitor al României, decât întâmplător. Avem o mare capacitate de a înteți și reproduce conflicte în interior într-un moment periculos în exterior. Și aici avem o disonanță cognitivă majoră. Nu putem vorbi de politici comune de coagulare atâta timp cât resursele sunt disputate, liderii marginalizați (...) Liderii politici, foștii președinți și foștii miniștrii de Externe, experții în dezbateri punctuale, pornind de la ideea Consiliului de Coroană pe care îl aveam și noi în momente cheie (...) Noi vrem să facem un astfel de format, potrivit și d-lui ministru, dar el este sortit eșecului. Pentru că România este singura țară importantă cu ambiții paneuropene securitare care nu are forumuri permanente de dezbatere de acest gen între politicieni, opoziție, ziariști, experți, academici", a spus Emil Hurezeanu.
"Se întâlnesc altfel foștii miniștri de Externe decât ceremonial, la un pahar de șampanie, oamenii care discută și dezbat temele astfel încât formate de acest gen să nu fie întâmplătoare, înainte de Paști, ci să fie un motor de reînnoire permanentă a reflecției critice și autocritice. Atâta timp cât nu avem astea semănăm atât de bine cu Europa în situația de a nu avea o strategie de securitate încât putem fi foarte liniștiți", a continuat jurnalistul.
În discursul de final, ministrul Bogdan Aurescu, i-a dat o replică lui Emil Hurezeanu, precizând că dezbaterea organizată de MAE "nu este un eveniment singural, înainte de Paște. Dialogurile MAE vor continua".
Ministrul de Externe a precizat că următoarea ediție "Dialoguri@MAE" va avea loc la 23 aprilie.
Ştirile orei
[email protected]