Aurescu: Prezența SUA în Europa, angajament puternic pentru securitatea mondială
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, joi, că prezența Statelor Unite ale Americii în Europa reprezintă un angajament puternic al acestei țări pentru securitatea mondială, în timp ce prezența în România a SUA este pentru București "un factor de reasigurare".
"Cooperarea transatlantică este crucială. Prezența Statelor Unite în Europa reprezintă un angajament puternic pentru securitatea noastră comună și pentru securitatea mondială, fundamentală pentru securitatea comună. Numai o comunitate euroatlantică unită poate face față amenințărilor și poate proiecta stabilitate. România poate depune mărturie în acest sens. Parteneriatul strategic cu Statele Unite este una dintre dimensiunile fundamentale ale politicii externe românești. Prezența Statelor Unite în România este un factor de reasigurare", a afirmat Aurescu, în cadrul unui forum organizat de Institutul Aspen România.
Șeful diplomației române a amintit că la nivel mondial se vorbește de mai multă vreme de niște schimbări strategice și despre o disoluție a arhitecturii strategice europene.
"Avem nevoie continuu de adaptare și de elaborarea de noi politici. Cu toate acestea, cum criza se adâncește, trebuie să ne axăm asupra intereselor noastre strategice și să fim atenți la amenințările din jur. (...) Avem un rol important în această zonă învecinată. Apar tendințe stimulate de terțe părți care nu sunt doar destabilizatoare pentru aceste regiuni, dar care au impact negativ și asupra mediului de securitate intern și extern", a apreciat Aurescu.
El a trecut în revistă situația din Vecinătatea Estică, din Vecinătatea Sudică și din Orientul Mijlociu, subliniind oportunitățile pe care le are România în tot acest context.
"În prezent, când comunitatea euro-atlantică se află la o răscruce, România poate acționa ca un aliat puternic la granița de est a NATO și UE. Pentru prima dată în istoria noastră (...) facem parte din această comunitate de valori (...) pentru prima dată ne aflăm într-o zonă de siguranță la graniță și putem reprezenta o punte în această zonă. Suntem responsabili ca țară, dar și din perspectiva comunității de valori să ne folosim de această poziție de punte pentru a crea stabilitate și prosperitate în regiune", a declarat ministrul.
Totodată, el a evidențiat importanța cooperării dintre NATO și UE, astfel încât să existe un răspuns adecvat la provocările actuale.