Autostrada Comarnic-Braşov. Băsescu, din nou corigent la autostrăzi
Autostrada Comarnic-Braşov. Un nou motiv de conflict între guvern și președinte s-a evidențiat miercuri seara, după ce Traian Băsescu l-a atenționat pe noul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, că ar exista probleme la contractarea autostrăzii Brașov-Comarnic.
Autostrada Comarnic-Braşov. Remarca a primit replica premierului Victor Ponta, care a subliniat că proiectele de autostrăzi nu sunt responsabilitatea transporturilor, ci a Ministerul Marilor Proiecte și a CNADNR, dar pentru că președintele nu este bine informat, nu știe acest lucru.
Băsescu a afirmat că s-au contractat studii de fezabilitate de circa 50 de milioane de euro, arătând că cea mai mare parte a acestora nu vor mai fi valabile în doi ani, dar că “s-au găsit nişte firme cărora să li se facă nişte cadouri”, făcând o posibilă referire la perioada în care PNL a avut în gestiune această șefia transporturilor.
Citeşte şi: Băsescu către Rus: Vă atenţionez că mergeţi într-un minister cu probleme de CORUPŢIE
Merită menționat că, înainte de mandatul mediocru al liberalei Ramona Mănescu, la șefia Transporturilor s-a aflat Relu Fenechiu, care a fost ulterior condamnat la cinci ani de închisoare cu executare împreună cu fratele său, Lucian Fenehiu, în dosarul "Transformatorul".
Lovitura pentru Guvernul USL a fost una grea la momentul respectiv, fiind necesare, potrivit unor surse din presă, demararea unor acțiuni de verificare de către PSD a activităților absconse întreprinse de PNL în perioada în care a avut în coordonare Transporturile.
Miercuri, la Palatul Cotroceni, Ioan Rus a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Transporturilor, în prezența principalilor reprezentanți ai statului român. În condițiile în care Ioan Rus a ocupat în trecut funcția de ministru de Interne, acesta este persoana cea mai potrivită pentru a face ordine în domeniul Transporturilor.
Citeşte şi: Cum îl umilește Ponta pe Băsescu: Nu știe, e mai bătrân
În plus, noul ministru și-a stabilit prioritățile pentru mandatul preluat miercuri seara: reducerea risipei din minister, atât la nivelul resurselor materiale, cât şi al resurselor umane, dar și eficientizarea și creșterea performanțelor serviciilor și produselor de transport, astfel încât România să concureze cu cele din ţările occidentale.
Transportul feroviar, aerian, naval și rutier trebuie să se bazeze pe o infrastructură bine dezvoltată, matură, care să permită o viteză de deplasare a mărfii mai mare, pentru a asigura un nivel competitiv al serviciilor puse la dispoziția companiilor interesate să investească în România.
O viziune clară despre domeniu nu poate fi decât benefică pentru activitatea guvernului, mai ales în perioada următoare, în care orice greșeală a Executivului ar putea fi exploatată de opoziție în contextul proximei campanii electorale prezidențiale.