Avansul PIB-ului Germaniei a accelerat în 2015, sfidând încetinirea economiei mondiale
Creşterea economiei germane a accelerat în 2015, în linie cu estimările analiştilor şi ale Guvernului de la Berlin, datorită nivelului scăzut record al şomajului, creşterii salariilor, declinului preţului la ţiţei şi a politicii monetare relaxate a Băncii Centrale Europene, care au stimulat consumul intern, în ciuda încetinirii de pe pieţele emergente, transmit AP şi Bloomberg.
PIB-ul celei mai mari economii europene a crescut anul trecut cu 1,7%, de la 1,6% în 2014, a anunţat, joi, Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Avansul economiei germane în 2015 a fost în linie cu estimările analiştilor şi ale Guvernului de la Berlin.
'Germania a avut o evoluţie bună, creşterea depăşind potenţialul, dar economia a beneficiat de pe urma deprecierii euro, declinului preţului la ţiţei şi a ratelor scăzute ale dobânzilor. Încă trebuie să facă faţă încetinirii de pe pieţele emergente, în special China', a apreciat economistul Andreas Scheuerle, de la Dekabank în Frankfurt.
Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) se aşteaptă la o creştere a economiei de 1,8% anul acesta şi de 1,7% în 2017.
Consumul privat a înregistrat anul trecut un avans de 1,9%, de la 0,9% în 2014, a anunţat Destatis. Cheltuielile guvernamentale au urcat cu 2,8%, de la o expansiune de 1,7% în 2014. Exporturile au crescut cu 5,4% în 2015, în timp ce importurile au înregistrat un avans de 5,7%.
Destatis va publica în 12 februarie datele privind evoluţia economiei în trimestrul patru din 2015, analiştii estimând un avans de 0,4%.
'În linii mari, economia germană a sfidat încă o dată turbulenţele de pe plan extern şi a înregistrat în 2015 încă un an solid de creştere. 2015 marchează un pas important spre reechilibrarea economiei germane, consumul privat devenind motorul de creştere, într-o economia care se baza în mod tradiţional pe exporturi', a apreciat economistul Carsten Brzeski de la ING-DiBa.