AVEM TOT MAI MULTE MALL-URI: Stocul de centre comerciale din afara Capitalei este de 2,04 milioane metri pătraţi
Stocul de centre comerciale din afara Capitalei a ajuns la nivelul de 2,04 milioane de metri pătraţi, la sfârşitul trimestrului III din 2015, iar anul viitor va depăşi nivelul de 2,1 milioane metri pătraţi, ca urmare a finalizării unor noi centre comerciale în Timişoara şi Craiova, potrivit unui raport de specialitate realizat de DTZ Echinox.
Centrele comerciale reprezintă 62% din stocul total de retail modern, în timp ce parcurile de retail şi galeriile comerciale reprezintă 22%, respectiv 16%. Cel mai mare procentaj de spaţii de retail modern din afara Bucureştiului, aproximativ 60%, a fost livrat între anii 2006 - 2008. Singurul centru comercial modern de retail livrat în 2015 într-un oraş regional a fost în Braşov.
În prezent, conform raportului Romania Retail Regional Cities, realizat de DTZ Echinox, există două centre comerciale în construcţie în afara Bucureştiului, în Timişoara, cu o suprafaţă totală închiriabilă de 56.000 mp, şi în Craiova, care va dispune de 20.000 mp suprafaţă închiriabilă.
Chiriile headline pentru unităţi de 100 mp situate la parterul centrelor comerciale dominante din afara Bucureştiului sunt, în medie, între 20-25 euro/mp/lună. În oraşele dominante, precum Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi sau Constanţa, chiriile headline sunt cu 25% - 35% mai mari. Pentru oraşe terţiare, chiriile prime sunt între 12 şi 18 euro/mp/lună.
Regiunea de Nord-Est a României este cel mai bine acoperită de spaţii de retail modern, cu un stoc de 423.000 mp. Următoarele două regiuni, ca acoperire de retail modern, sunt zona de S-E, cu 376.000 mp, şi zona de N-V, cu 357.000 mp.
Valorile cele mai mari ale indicelui puterii de cumpărare sunt în regiunile Vest, Sud, Centru şi Sud-Est. În top trei sunt oraşele Cluj-Napoca, Timişoara şi Sibiu.
Regiunea de Nord-Est este singura care are proiecte moderne de retail în fiecare reşedinţă de judeţ. De altfel, în această regiune, numărul total al locuitorilor este cel mai ridicat.
Zona cu cele mai multe municipii de judeţ fără spaţii de retail modern este sudul ţării, unde Târgovişte, Slobozia, Călăraşi, Giurgiu şi Alexandria sunt neacoperite. Slatina şi Târgovişte sunt oraşele reşedinţă de judeţ cu cea mai mare putere de cumpărare care nu sunt deservite, încă, de un centru comercial modern.
În ceea ce priveşte densitatea spaţiilor moderne de retail la mia de locuitori, regiunea de S-E înregistrează cea mai ridicată valoare - 146 mp, în timp ce regiunea de S-V înregistrează cea mai scăzută valoare - 59 mp.