Avertismentul cercetătorilor: Riscul ca un asteroid să lovească Terra este mult mai mare
Riscul ca un asteroid de mari dimensiuni sa loveasca Terra si sa distruga un intreg oras este mai mare decat estimau oamenii de stiinta, a anuntat marti o organizatie non-profit, sustine Reuters.
O organizatie care militeaza pentru distrugerea armelor nucleare a detectat 26 asteroizi care au explodat in atmosfera Terrei din 2000 pana in 2013, arata datele prezentate de Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organization.
Exploziile au inclus-o si pe aceea produsa pe 15 februarie 2013 deasupra orasului Celiabinsk din Rusia, in urma careia peste 1.000 de persoane au fost ranite.
"Exista o parere foarte populara, dar eronata, potrivita careia ciocnirile cu asteroizi sunt extraordinar de rare. Este o parere incorecta", a spus fostul astronaut Ed Lu, actualul presedinte al Fundatiei B612 din California.
Fundatia a publicat marti un material video ce prezinta ciocniri ale Terrei cu diversi asteroizi, cu scopul de a creste gradul de constientizare in randul publicului in legatura cu aceste amenintari care vin din spatiu.
Asteroizii cu diametre mai mici de 40 de metri - ceva mai putin decat o jumatate de stadion de fotbal american - au potentialul de a distruge un oras intreg, a declarat Ed Lu.
"Imaginati-va un bloc urias de birouri care se deplaseaza in spatiu cu Mach 50", a adaugat el. Mach 50 este o viteza de 50 de ori mai mare decat viteza sunetului, adica 61.250 de kilometri/ ora.
NASA a implementat deja un program care monitorizeaza asteroizii cu diametre mai mari de 1 kilometru. Un obiect de o asemenea marime, echivalent cu un mic munte, ar genera consecinte globale daca ar lovi Terra.
Un asteroid cu un diametru de aproximativ 9,6 kilometri a lovit Pamantul in urma cu 65 de milioane de ani, declansand schimbari climatice despre care se crede ca ar fi cauzat disparitia dinozaurilor si a celor mai multe specii de pe Terra din acea vreme.
"Evenimentul de la Celiabinsk ne-a aratat ca si asteroizii cu diametre de 20 de metri pot avea efecte substantiale", a spus Ed Lu. Specialistii apreciau ca asteroizii cu efecte letale lovesc Pamantul la fiecare o suta de ani, insa acea predictie nu se baza pe dovezi concrete.
Fundatia B612 intentioneaza sa corecteze aceasta problema cu ajutorul unui telescop cu infrarosu finantat din fonduri private, denumit Sentinel, care va avea scopul de a descoperi asteroizii potential periculosi din jurul Terrei. Telescopul, care va costa aproximativ 250 milioane de dolari, va fi lansat in 2018.
Fundatia B612 s-a inspirat in alegerea numelui sau de la o planeta fictiva din cartea "Micul print" scrisa de romancierul si aviatorul francez Antoine de Saint-Exupery.