Avertismentul Comisiei UE pentru guvernul Grindeanu. Creștere economică mai mică în 2017

| 11 mai, 12:29

Comisia Europeană (CE) și-a revizuit în scădere estimările pentru acest an referitoare la creșterea economiei românești și deficitul public și avertizează, totodată, că proiectul legii salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ la adresa obiectivelor fiscale, notează Agerpres.

Conform previziunilor economice de primăvară publicate joi de Executivul comunitar, economia românească ar urma să înregistreze un avans de 4,3% în 2017, sub estimările cuprinse în previziunile din iarnă care indicau o creștere a PIB de 4,4%.

Pentru 2018, Comisia Europeană își menține estimările potrivit cărora avansul economiei românești urmează să încetinească la 3,7%.

"Creșterea reală a PIB este estimată să rămână solidă, pe fondul relaxării fiscale și majorărilor salariale (...) Deficitul bugetar va continua să crească din cauza reducerilor de taxe și majorării cheltuielilor publice", se arată în raportul Comisiei Europene.

În ceea ce privește deficitul guvernamental general, conform noilor estimări, deficitul public ar urma să ajungă la 3,5% din PIB în 2017 pentru ca în 2018 să se agraveze și mai mult până la 3,8% din PIB. Comisia Europeană și-a revizuit și în acest caz estimările față de luna februarie, când prognoza un deficit de 3,6% din PIB în 2017 și unul de 3,9% din PIB în 2018.

"Proiectul legii salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ la adresa estimărilor fiscale, cu un impact potențial de până la 2% din PIB asupra balanței guvernamentale în 2018", avertizează CE.

La capitolul inflație, CE estimează că aceasta va crește gradual și va reveni în intervalul țintă al BNR ca urmare a cererii interne robuste, noilor majorări salariale și a noilor stimulente fiscale. "Rata medie anuală a inflației este preconizată să revină în teritoriul pozitiv în 2017 (1,1%) și să continue să crească până la 3% în 2018", susține CE. Comparativ, în estimările publicate în luna februarie CE estima că inflația medie anuală va ajunge la 1,6% în 2017 și la 2,9% în 2018. Principalul risc la adresa prognozei de inflație este posibilitatea unor noi stimulente fiscale, care ar putea crește cererea internă pe termen scurt în dauna sustenabilității finanțelor publice.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, conform previziunilor de primăvară ale Comisiei Europene, publicate joi, se estimează că în UE, în ansamblu, creșterea PIB-ului va rămâne constantă, la 1,9% în 2017 și 2018 (comparativ cu 1,8% în ambii ani, conform previziunilor de iarnă). Pentru zona euro, se așteaptă ca PIB să înregistreze o creștere de 1,7% în 2017 și, respectiv, 1,8% în 2018 (conform previziunilor de iarnă, creșterea preconizata a PIB-ului a fost de 1,6% în 2017 și, respectiv, 1,8% în 2018).

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ