Avocații lui Năstase au obţinut ce au vrut. Câţi ani de închisoare va executa în cele din urmă
Pedeapsa finala pentru Adrian Nastase este de 4 ani de inchisoare, a decis Tribunalul Bucuresti.
Decizia Tribunalului Bucuresti este ca, in urma contopirii celor doua pedepse, Adrian Nastase sa ramana cu doar 4 ani de inchisoare, fara anul suplimentar cerut de procurori.
Este vorba despre decizia prin care instanta stabileste pedeapsa finala pe care fostul sef al Executivului trebuie sa o ispaseasca dupa cele doua condamnari primite la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Mai exact, este vorba despre contopirea pedepselor, solicitata de Adrian Nastase. Practic, judecatorul de la Tribunal trebuie sa tina cont de toate pedepsele din cele doua dosare in care a fost condamnat.
Pe de o parte este dosarul Trofeul Calitatii, iar de cealalta parte se afla dosarul Zambaccian. In fiecare din aceste doua dosare, Adrian Nastase a fost gasit vinovat de infractiunea de coruptie, astfel incat la contopirea pedepselor judecatorul va aprecia ca Adrian Nastase trebuie sa ispaseasca pedeapsa cea mai grea, respectiv de 4 ani de inchisoare cu executare. Ei bine, de abia de aici incepe sa se complice viitorul lui Nastase, pentru ca judecatorul ii poate da un spor de pedeapsa, in conditiile in care procurorii anticoruptie au spus ca acest spor ar trebui sa fie de un an de zile. Ei ii reproseaza fostului sef de la Palatul Victoria ca a comis infractiuni de coruptie din postura de demnitar, dar si ca jurist profesionist.
De cealalta parte, aparatorul lui spune ca nu exista niciun motiv ca fostul premier sa primeasca o pedapsa mai mare de 4 ani de inchisoare. Oricum, vestea este asteptata cu infrigurare de Adrian nastase, pentru ca, in ipoteza in care magistratul se va pronunta joi si nu va aplica acel spor de pedeapsa, atunci, in aproximativ o saptamana, acesta impreuna cu avocatii sai va declansa procedurile pentru eliberarea conditionata.
Adrian Nastase are deja ispasite aproximativ 13 luni de detentie, daca tinem cont si de cele 9 luni petrecute dupa prima condamnare. Iar daca daugam si zilele de libertate castigate in spatele gratiilor, acolo unde profesorul Nastase le tine prelegeri colegilor sai de celula, dar si lucrarilor stiintifice pe care le-a redactat, actunci - sustin avocatii - ar fi momentul ca fostul premier sa fie eliberat conditionat.
Pe vechea legislatie penala, un detinut care a depasit 60 de ani poate fi eliberat conditionat daca a ispasit cel putin o treime din condamnare.