B1 TV către jandarmi: Puneţi bâtele pe protestatari
După opt sfârşituri de săptămână în care Bucureştiul a fost scena unor mişcări de stradă mai mult sau mai puţin hiperbolizate, lucurile au intrat deja într-o oarecare normalitate, toată lumea ştiind, în linii mari, ce se va întâmpla. Astfel, manifestanţii se adună în urma apelurilor pe reţelele sociale, unde se decide în prealabil care este tema serii şi care va fi traseul protestelor.
Evident, ceea ce se petrece de aproape două luni nu este tocmai cuşer din punct de vedere legal, din moment ce nimeni nu a cerut până în prezent vreo autorizaţie de la Primărie şi au fost blocate în repetate rânduri principalele bulevarde ale Capitalei. De asemenea, protestele nu au fost lipsite de evenimente. Atacul asupra maşinii ministrului Culturii Daniel Barbu şi repetatele provocări ale protestatarilor la adresa jandarmilor reprezintă evenimente ce nu au de-a face cu desfăşuarea normală a unei acţiuni de protest, fie ea şi neautorizată.
În schimb, cea mai tranşantă poziţie anti-manifestanţi a aparţinut duminică seara jurnaliştilor de pe B1 TV. Aceştia au criticat în repetate rânduri reprezentanţii MAI, care, chipurile, ar fi fost prea toleranţi cu protestatarii. Aici apare, după mine, o eroare gravă de etică jurnalistică, din moment ce rolul mass mediei este în primul rând acela de a informa. Desigur, a pune întrebări face parte din fişa postului unui reporter. În schimb, aceia dintre noi care au urmărit dezbaterile de pe B1 TV au fost martorii unei şarje de critici la adresa organelor statului care nu ar fi suficient de ferme cu protestarii.
Poate că jurnaliştii postului din Calea Victoriei ar fi preferat o acţiune de tipul celor folosite în februarie 2012, când Jandarmeria a încercat în mai multe rânduri să împrăştie manifestanţii. Atunci, singurul rezultat vizibil a fost demisia Cabinetului Boc. La acel moment, cei de pe B1 TV au tăcut mâlc, din moment ce manifestanţii doreau în primul rând debarcarea naşului mare de la Cotroceni.
Acum, cei de la B1 TV par deranjaţi de faptul că Jandarmeria a evitat escaladarea violenţei, organele statului preferând în schimb o atitudine calmă. Desigur, imagini de genul acelora care au fost surprinse tot în acest weekend la manifestaţiile din Italia şi Portugalia ar fi adus o audienţă mai mare. Dar, ghinion, nu ai de unde să le iei. În schimb, posturile româneşti au transmis aceleaşi ştiri pe care le putem vedea de câteva săptămâni: coloane de manifestanţi flancate de jandarmi.
Meritul pentru faptul că în Bucureşti nu am avut violenţe de stradă aparţine în primul rând forţelor de ordine care s-au comportat profesionist în raport cu cei care protestează. Duminică seara, moraliştii de pe B1 TV s-au găsit să dea sfaturi în legătură cu ce ar fi bine să facă cei responsabili de ordinea publică. Să fie oare vreo legătură între aceste poziţii şi unele declaraţii de vineri ale şefului statului despre cum este ocupat centrul Bucureştiului, declaraţii făcute, ironic, pe acelaşi post TV?