Bacalaureat 2014. Autoritățile au pregătit măsuri draconice pentru examenul de Bacalaureat 2014
Bacalaureat 2014. Odată cu începerea probelor scrise la examenul de Bacalaureat, ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a demonstrat că este capabil să acționeze fără ezitare la nivel instituțional pentru a pune în aplicare deciziile și standardele asumate de MEN.
Bacalaureat 2014. În contextul unui scandal generat de suspiciuni de trafic de influență la ISJ Arad, ministrul a anunțat că l-a demis luni pe inspector şcolar general adjunct al judeţului, Mihai Spânu, urmând ca și celelalte persoane implicate să fie eliminați din sistem.
Doi inspectori școlari și o profesoară din Arad au fost ridicați de procurori în noaptea de duminică spre luni, după ce ar fi promis mai multor candidaţi că îi va ajuta să promoveze probele din cadrul Bacalaureatului contracost.
În urma unor perchezițiilor realizate de procurori și polițiști la locuintele lor au fost găsite liste cu nume ale elevilor “clienți” și 10.000 de euro. Suma plătita pentru asigurarea mediei 6 ar fi de 300 de euro, aceasta crescând cu 50 – 100 euro pentru fiecare punct în plus. Partea interesantă este unele surse afirmă că Spânu nici nu ar fi avut un rol în organizarea examenului de Bacalaureat 2014, iar întreaga situației ar fi fost o escrocherie pentru a-i păcăli pe cei care au dat bani.
Citeşte şi: BACALAUREAT 2014. Mită la BACALAUREAT. Doi inspectori și o profesoară, ridicați în toiul nopții
Bacalaureat 2014. Subiecte şi barem de corectare. Demiterea principalului responsabil în acest caz, personaj care a fost reținut de procurorii anticorupție pentru 24 de ore, reprezintă o decizie ce demonstrează clar că există o toleranță zero față de orice act de corupție și față de orice tentative de fraudare.
Zilele trecute a avut loc o videoconferință a ministrului Educației cu inspectorii școlari județeni și personalul din ţară implicat în organizarea şi desfăşurarea sesiunii din iunie a examenului de Bacalaureat, în cadrul căreia au fost discutate procedurile legate de organizare şi măsurile de securitate impuse pentru probele scrise de la Bacalaureat.
Mesajul principal transmis de ministrul de resort a fost că MEN nu va tolera nicio abatere de la lege și de la normele prevăzute în metodologia de organizare a examenului, la fel cum s-a întâmplat anul trecut, când au fost luate măsuri extrem de dure pentru a se combate și descuraja tentativele de furt.
Măsurile “draconice” luate de autorități pentru a asigura buna desfășurare a examenului de Bacalaureat pot părea la prima vedere poate “prea dure”, dar aceasta este singura metodă prin care corupția din sistemul de învățământ poate fi învinsă. În plus, în foarte multe cazuri MEN sau actorii din sistem nici măcar nu au idee despre anchetele aflate în desfășurare de către procurori și polițiști, acțiunile fiind orchestrate cu agenți sub acoperire cu perioade semnificative de timp înainte de examene.
Citeşte şi: BACALAUREAT 2014. Vezi ce SUBIECTE au picat la LIMBA ROMÂNĂ
Acesta a fost cazul și în privința perchezițiilor desfășurate anul trecut la Liceul Bolintineanu, când directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, alături de întreaga comisie de Bac de la unitatea de învățământ.
Chiar dacă probele scrise ale examenului de Bacalaureat de anul acesta au debutat cu acest mic cutremur la nivelul inspectoratului județean Arad, în mele mai multe cazuri din țară testările sunt organizate în mod responsabil, de către profesori corecți, care au în vedere interesul elevilor – acela de a demonstra ceea ce au acumulat la finalul liceului.
Iar dacă mai sunt excepții de cadre didactice care încalcă legea, aceștia trebuie sancționați de către instituțiile abilitate – exact ce s-a întâmplat zilele acestea.