Banca Mondială: Creștere economică slabă în Europa de Est, în 2013
Un ritm anual de 1,2% , precum și o evoluţie slabă a creşterii economice în Europa Centrală şi de Est şi în regiunea Balcanilor de Vest sunt proiecţiile pentru 2013 ale Băncii Mondiale.
"Este de aşteptat ca ţările CIS (Comunitatea Statelor Independente) să aibă o creştere de peste 3,5%, iar Turcia peste nivelul de 4% în timp ce creşterea în regiunea CEE şi cea a Balcanilor de Vest va rămâne anemică, la 1,2%, puţin mai mare peste nivelul de 0,9% din 2012", relevă un raport publicat cu ocazia reuniunii de primăvară a Băncii Mondiale şi FMI.
Documentul arată că deficitele bugetare s-au redus, de la 5,5 %din PIB, în 2008, la o valoarea de 3,4% în 2012, în Europa Centrală şi de Est (CEE).
În regiunea CIS, ele s-au redus de la un nivel de 4,5% din PIB, în 2008, la un nivel suplimentar de 0,3 %e, în 2012. Cu toate acestea, măsurile de ajustare fiscală au devenit din ce în ce mai dificile.
Nivelul mediu al datoriei publice în CEE şi Balcanii de Vest a crescut, de la 28,3%, în 2008, la 45,5%, în 2012.
În mai multe ţări din regiune, datoria publică este la niveluri de risc potenţial : Ungaria - 76 la sută, Albania - 62 la sută, Polonia - 56 la sută, Serbia - 54 la sută, Croaţia şi Slovenia - 53 la sută şi exercită o puternică presiune pe finanţele publice.
Sectorul financiar în CEE şi Balcanii de Vest a fost slăbit de creşterea împrumuturilor neperformante, în special în Estonia, Ungaria, Slovenia, Croaţia, Lituania şi Serbia.
Rata împrumuturilor neperformante a scăzut în statele CIS , dar a continuat să crească în Balcanii de Vest, Bulgaria şi România. În aceste condiţii, emiterea de credite către sectorul privat a continuat să scadă, mai arată raportul.