Banii din Cercetare, reduşi la jumătate. Cercetătorii nu-şi mai pot termina proiectele
După ce rata de succes a unor proiecte de cercetare a fost „prea mare”, Ministerul Educaţiei a hotărât să le taie jumătate din fonduri. Acum cercetătorii sunt nevoiţi să semneze contracte noi.
Cercetătorii care au câştigat în urma concursurilor de proiecte evaluate de experţi străini sunt, acum, nevoiţi să semneze noi contracte, până la data de 22 aprilie. În plus, ministerul a anunţat că deschide o nouă competiţie de proiecte care vor fi evaluate de specialişti români.
Decizia Ministerului Educaţiei a dus la demisia în bloc a membrilor Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice, organism care asistă ministerul în evaluarea şi monitorizarea activităţii ştiinţifice din România.
Planul Naţional de Cercetare - Dezvoltare şi Inovare (PN II) este compus din şase programe - Resurse Umane, Idei, Capacităţi, Parteneriate în domeniile prioritare, Inovare şi Susţinerea performanţei instituţionale -.
Finanţare integrală pentru doar două programe
Fondurile alocate programului per ansamblu sunt de 647.915.000 lei, însă banii sunt distribuiţi inegal, în funcţie de „stadiul de derulare al proiectelor demarate, respectiv de necesitatea contractării proiectelor selectate în urma competiţiilor încheiate”, susţin reprezentanţii ministerului.
Singurele programe care obţin, în continuare, finanţare integrală sunt cel de Resurse umane şi programul Idei. Primul, susţin oficialii, reprezintă o prioritate, pentru că cercetătorii din cadrul lui sunt tineri la început de carieră ce trebuie susţinuţi.
Cel de-al doilea, destinat Cercetării Exploratorii, se încheie anul acesta şi ministerul a decis să acorde fonduri integrale şi în ultima etapă de derulare a proiectului.
În aceste condiţii, mai mulţi cercetători susţin că nu-şi mai pot termina proiectele. Cei care vor avea cel mai mult de suferit în urma deciziei de tăiere a fondurilor sunt doctoranzii şi masteranzii, spune un profesor al Institutului de Biochimie, citat de gandul.info. Ei erau plătiţi cu mai puţin de 900 de lei, dar, în urma proiectelor, ajungeau să câştige până la 3.000 de lei. În urma tăierilor, ei vor primi maximum 2.000 de lei.