Barna, despre relaţiile România-Israel: Nimic nu ar fi fost posibil fără legăturile directe dintre popoarele noastre

| 14 mai, 19:34

Deputatul USR Dan Barna a declarat marţi că relaţiile neîntrerupte timp de 75 de ani dintre România şi Israel nu ar fi fost posibile fără legăturile directe dintre cele două popoare, "care sunt interconectate prin legături istorice şi culturale extraordinare".

 

"Momentul nu este unul întâmplător, pentru că am aniversat de curând 75 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte dintre România şi Israel şi acest fapt în sine spune multe despre calitatea relaţiei bilaterale, nu doar pentru că România a fost unul dintre primele state (...) care a recunoscut Israelul, dar şi prin faptul că s-au păstrat relaţii neîntrerupte în cele mai dificile momente istorice, cele mai importante crize internaţionale, aşa cum a fost şi Războiul Rece. Dar, pe lângă meritul diplomaţilor şi al celor care au reuşit în mod direct să gestioneze această relaţie privilegiată, trebuie spus că nimic nu ar fi fost posibil fără legăturile directe dintre popoarele noastre, care sunt interconectate prin legături istorice şi culturale extraordinare", a spus Barna, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată Zilei solidarităţii şi prieteniei dintre România şi Israel.
El a adăugat că toate aceste "legături invizibile" care leagă cele două popoare se bazează şi pe faptul că în Israel trăiesc mulţi vorbitori de limba română, la prima sau a doua generaţie, aşa cum şi în România sunt comunităţi de israelieni, de oameni care sunt reprezentaţi chiar în Parlamentul României de deputatul Silviu Vexler.
"Astăzi este în egală măsură şi o zi de reflecţie asupra istoriei şi a lecţiilor pe care trebuie să le învăţăm, pentru că istoria, şi o vedem şi acum, are prostul obicei să se repete. Şi în România, din păcate, au existat momente în care antisemitismul, inclusiv în formele sale violente, s-a manifestat, şi prin intermediul unor partide politice. Astăzi, cei care au permis şi au încurajat reapariţia în România a unor mişcări politice extremiste, antisemite, de inspiraţie legionară, ar trebui să se privească de două ori în oglindă şi să aibă curajul, măcar cu această ocazie, să recunoască formele hâde şi groteşti pe care le auzim şi în această şedinţă. Pentru USR apărarea valorilor democratice înseamnă în acelaşi timp şi lupta împotriva oricărei forme de violenţă, de xenofobie sau antisemitism", a afirmat Dan Barna.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ