Baronii PNL se pregătesc să îi pună lesă lui Iohannis
În contextul mişcărilor din zona dreptei, care de la alegerile europarlamentare dă dovadă de o efervescenţă ieşită din comun în ceea ce priveşte viteza cu care a evoluat relaţia dintre PNL şi PDL, în spaţiul public aproape că nu s-a discutat deloc despre lupta internă care se desfășoară în rândul formațiunii liberale.
De exemplu, luni seara Klaus Iohannis, s-a întâlnit cu liderii a 17 organizaţii PNL, majoritatea din regiunea Sud, şi care intenţionează să susţină împreună la congresul extraordinar de la finalul lunii candidaţi care să adjudece 10 funcţii de vicepreşedinţi executivi din cele 15 care sunt alese. În fruntea acestora s-ar afla Teodor Atanasiu, pe care mulţi îl apreciază ca fiind omul din umbră în ceea ce priveşte ascesiunea lui Iohannis. Neoficial, Atanasiu a vrut să se asigure că voturile din Transilvania vor merge către Klaus Iohannis, mai ales că voturile din Moldova sunt controlate în continuare de oamenii lui Crin Antonescu, printre care Romeo Stavarache şi Cristian Adomniţei.
Totul a pornit însă atunci când edilul sibian a făcut la începutul lunii o declaraţie extrem de interesantă legată de alegerea noi conduceri a PNL. „Am propus ca toate funcțiile eligibile să fie la alegere liberă, deci nu se va merge - după propunerea mea, sigur - nu se va merge pe listă, pe moțiune cu o listă de persoane, ci fiecare poziție începând de la președinte la vicepreședinte, la secretar general se va ocupa prin competiție directă în cadrul partidului. De asemenea, am propus să se renunțe la poziția de prim-vicepreședinte“, a afirmat Iohannis.
Deşi poate părea un detaliu tehnic, modul în care liberalii şi-au ales în ultimele dăţi conducerea a avut un impact semnificativ asupra dinamicii interne din partid. Până la un anumit punct, votarea pe listă a conducerii PNL a reprezentat motivul pentru care Crin Antonescu a condus partidul într-un mod atât de categoric. Realizând o listă pe care erau atât oameni vechi din PNL cât şi proprii săi apropiaţi, fostul co-preşedinte USL a reuşit relativ repede să îi elimine de la vârful partidului pe presupuşii săi adversari.
În schimb, un astfel de algoritm de alegere a conducerii nu l-ar avantaja pe Klaus Iohannis, care în prag de a deveni preşedinte al PNL nu are încă influenţa pe care Crin Antonescu le avea când era în situaţia similară. Pentru edilul sibian, alegerea oamenilor din fruntea partidului în urma unei competiții directe ar reprezenta un avantaj deoarece conducerea rezultată ar fi una eterogenă şi, pe cale de consecinţă, i-ar oferi preşedintelui PNL un spaţiu mai mare de manevră.
Tocmai aici intervin interesele baronilor liberali, care ar dori într-o formă sau alta menţinerea actualului sistem de alegere a liderilor partidului, după congres urmând ca o anumită tabără să ajungă să le domine atât pe toate celelalte cât şi pe noul preşedinte al partidului, care va fi cel mai probabil Klaus Iohannis. Faptul că în discuţiile de luni s-a convenit că alegerea secretarului general al PNL se va realiza după congresul partidului, optându-se pentru varianta în care acesta este propus de preşedintele PNL şi validat de Biroul Politic Naţional este semnificativ pentru puterea pe care gruparea din jurul lui Atanasiu o va avea în viitor. În final, s-ar putea ca Iohannis să devină un simplu instrument în mâna liderilor PNL din teritoriu, contrazicând în acelaşi timp imaginea de reformator al PNL pe care mass-media de dreapta a încercat să i-o creeze în ultimele luni.