UPDATE. Reacţia lui Nicuşor Constantinescu: DNA ar trebui desfiinţată
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat, miercuri, la ieşirea din sediul Serviciului Judeţean al DNA, unde a fost dus pe bază de mandat pentru audieri, că ceea ce i se întâmplă este "un abuz", susţinând că a fost luat cu "japca" pentru a i se aduce la cunoştinţă că este învinuit de abuz în serviciu cu privire la realizarea unor proiecte judeţene.
Acesta a menţionat că nu a fost citat să se prezinte la DNA.
"Să-mi arate citaţia prin care eu am fost chemat şi n-am venit.(...) Dai mandat de aducere când un cetăţean refuză să vină la audieri, dar avocatul meu a fost alaltăieri aici.(...) Le-am spus că mă duc să-mi fac un control medical. (...) Maniera asta miliţienească în anul 2014 (...)este un mare abuz şi o mare gravitate pentru România. (...) Avocatul a fost informat despre un dosar 215 şi acum mi s-au adus la cunoştinţă încă vreo patru, cinci dosare. Toate vizează hotărârile CJC de împădurire a judeţului şi Dobrogei, de solarii pentru stimularea consumului produselor româneşti, de refacere a investiţiilor dobrogene în şcoli, a căminelor culturale. Sunt hotărâri în vigoare, nu le-a atacat niciun prefect. Sunt din 2009 până anul trecut. (...) Să vină atunci DNA şi cu poliţia politică şi să conducă ei judeţul Constanţa., municipiul Constanţa, România. Nu mai suntem în democraţie", a spus şeful CJ Constanţa.
Acesta susţine că DNA este o instituţie care ar trebui desfiinţată.
"Aceşti angajaţi, procurori şi poliţişti DNA, şi cu poliţia politică de la Bucureşti fac ce vor în continuare, nu contează că e USL la guvernare. Toţi ar trebui daţi afară, ar trebui desfiinţată această instituţie politică DNA", a declarat Constantinescu.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost ridicat miercuri de procurorii DNA pentru audieri, după ce cu o zi înainte acesta a fost la Bucureşti pentru a-şi ridica viza de călătorie pentru SUA.
Surse din cadrul CJ Constanţa au menţionat pentru agenţia de presă că Nicuşor Constantinescu intenţionează să plece în SUA pentru a-şi face o intervenţie chirurgicală, şeful CJ având şi o scrisoare medicală în acest sens.
Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, învinuitul Constantinescu Nicușor Daniel și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din calitatea de președinte al Consiliului Județean Constanța în sensul că a dispus efectuarea unor plăți nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro) după cum urmează:
Faptele sus menționate s-au petrecut în cursul anului 2012 (punctele a-e), respectiv perioada 2012/2012 (punctul f).
Într-un dosar separat, procurorii aceluiași serviciu teritorial au dispus începerea urmăririi penale și extinderea cercetărilor față de CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL, în calitate de președinte al CJ Constanța, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea continuată de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecințe deosebit de grave.
În această cauză separată, procurorii au constatat, prin rezoluție, că există date și indicii temeinice potrivit cărora, învinuitul Constantinescu Nicușor Daniel nu și-a îndeplinit sau și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din calitatea de președinte al Consiliului Județean Constanța în sensul că, în perioada 2009 – 27 noiembrie 2013, nu a asigurat, potrivit legii, finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, neefectuând reparațiile necesare la sediul acestuia, dispunând rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilități și servicii de pază necesare funcționării în condiții normale a Centrului și încercând, în două rânduri, să evacueze instituția din sediul pe care îl ocupă în prezent. Aceste demersuri au afectat activitatea Centrului Militar Zonal Constanța pe de o parte, iar pe de altă parte Consiliul Județean Constanța a obținut un folos patrimonial nejustificat din sumele neplătite Centrului.
De asemenea, în perioada în mai 2012 – octombrie 2013, a refuzat să dispună, potrivit Legii nr.446/2006, plata serviciilor de telefonie de care beneficia Centrul Militar Zonal Constanța pentru îndeplinirea misiunilor specifice, în valoare de 3.958 lei. Aceste costuri au fost suportate de Ministerul Apărării Naționale – Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii București, fiind astfel provocat un prejudiciu patrimoniului acestei unități, în cuantum de 3.958 lei.
Nicuşor Constantinescu se află la cel de-al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, câştigând alegerile din iunie 2012 cu peste 60 la sută din voturi.
Nicuşor Constantinescu, în vârstă de 47 de ani, a intrat în politică în anul 2000, când a candidat pentru funcţia de consilier local, fiind în echipă cu Radu Mazăre, care avea să căştige Primăria.
Patru ani mai târziu, Constantinescu a devenit preşedinte al Consiliului Judeţean din partea PSD, funcţie pe care avea să o păstreze şi în 2008, dar şi în 2012, când a fost reales.