Băsescu atacă din nou Guvernul. Principalele declarații făcute la Cotroceni

| 26 aug, 2013

Conferința de luni seara a președintelui Traian Băsescu a fost dedicată criticii Guvernului Ponta, întors "nervos" din concediu.

Declarațiile președintelui Băsescu:

Mica mea conferință de presă este ocazionată exact de încheierea vacanței liderilor USL care imediat ce s-au întors au reușit, după 45 de zile, să dea o nominalizare pentru Transporturi. Este un progres.

Singurul lucru pe care-l constat e că s-au întors nervoși din concediu. Poate se calmează aflând situația țării, lucru care pe mine mă îngrijorează. În această vară am avut mai mult timp să stau de vorba cu oamenii, să merg prin țară. Dacă n-au timp să meargă în țară datorită conducerii țării prin televiziuni, acolo pare a fi locul lor de muncă, vreau să le dau câteva informații grave.

Șomajul e în creștere, românii sunt tot mai mult preocupați de siguranța locului de muncă și tot mai mulți se întreabă dacă-și pierd sau nu locul de muncă.

Când acest guvern condus de Victor Viorel Ponta a preluat guvernarea, șomajul conform ESA era 6,7%. În luna iunie 2013, tot conform ESA, șomajul ajunsese la 7,6%. Deci creșterea exporturilor nu înseamnă și creștere de locuri de muncă, iar acesta e un efect al amputării investițiilor din bugetul de stat.

În iunie, șomajul pe măsuratori ESA era 7,6%, dar în iulie România a mai înregistrat un plus de 29.000 de șomeri, ceea ce îmi permit să anticipez ne va arăta cifra pentru iulie iî jur de opt procente.  E un prag extrem de riscant și crearea de locuri de muncă e esențială.

Relansarea investițiilor din bani europeni și de la bugetul de stat trebuie să fie o preocupare majora a Guvernului.

Nu se poate să privești o creștere cu 29.000 de persoane a șomajului în perioada de vară. Ar fi fost de așteptat o scădere a șomajului pe vară.

Un alt semnal de alarmă extrem de serios este legat de faptul că investițiile străine pe primele șase luni au scăzut cu aproape 20%, ceea ce înseamnă că simulatan cu reducerea investițiilor din bugetul de stat, acesta e rezultatul: creștere de șomaj. Mă îngrijorează faptul că până acum, deși intrăm în septembrie, Guvernul nu a finalizat o formă acceptabilă pentru acordul de parteneriat cu Comisia Europeană pentru după 2014.

Aș vrea să vă dau câteva remarci din observațiile Comisiei Europene: "Acordul de parteneriat propus de Guvernul României e necorelat cu programul de reformă". Tot Comisia remarca faptul că Guvernul are lipsă de capacitate de analiză. E un lucru pe care categoric și eu îl susțin fără rezerve: Guvernul nu are capacitate de analiză asupra situației de moment a țării și pentru viitor. Tot Comisia remarca faptul că acordul de parteneriat propus de Guvern e necorelat cu politicile UE 2014-2020.

E un lucru pe care categoric si eu il sustin fara rezerve: Guvernul nu are capacitate de analiza asupra situatiei de moment a tarii si pentru viitor.

Tot CE remarca faptul ca acordul de parteneriat propus de guvern e necorelat cu politicile UE 2014-2020.

Mai este un lucru asupra căruia țin să atenționez public Guvernul: în prima parte vă vorbeam de șomaj, și amintesc tuturor factorilor responsabili că la ultimul Consiliul European s-au stabilit câteva măsuri pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor.

S-au alocat 6 miliarde euro care trebuie cheltuiți in 2014-2015, deci în 24 de luni pentru reducerea șomajului la tineri. Mai mult, Comisia Europeană a primit sarcina să aloce 2 miliarde euro aceluiași program, deci sunt 8 miliarde de euro. Asta înseamnă că la ora asta Guvernul trebuia să aibă programe gata pregătite să fie implementate de la 1 ianuarie 2014. Vă pot spune și regiunile pentru care avem bani alocați: sud-Muntenia (cele 7 județe), Centru (6 județe) și Sud-Est (6 județe).

Este o convingere a liderilor USL și a Guvernului că pot substitui munca serioasă în folosul oamenilor și a rezolvării problemelor lor cu emisiuni televizate. Dar îi atenționez că ne apropiem de 8% la șomaj. Nici în criză, sub Guvernul Boc, nu am avut asemenea șomaj, iar nepăsarea, convingerea că poți supraviețui la nesfârșit prin aroganță, prin bătalia cu președintele, îi face să nu dea atenție problemelor importante ale țării.

Pentru combaterea șomajului, tot la ultimul Consiliu European, s-a stabilit lansarea unui program lansat de Banca Europeană de Investiții. Banca a primit sarcina ca de câte ori un stat membru finanțează locuri de muncă pentru tineri din fonduri de coeziune, BEI să cofinanțeze.

Deci sunt mecanisme puse la dispoziție de UE care ar fi putut scădea șomajul în România, iar superficialitatea Guvernului nu face decât să ducă la efecte inverse pentru că nu acceseaza fonduri europene.

Cred că e un lucru extrem de grav. Azi, odată cu depunerea juramântului de către doamna Ramona Mănescu, am menționat câteva lucrări care sunt prioritare, în opinia mea. Metroul în Drumul Taberei a devenit o calamitate pentru cetățeni și poate printr-o colaborare între primarul Mănescu și soția sa, ministrul Ramona Mănescu, să se reia lucrările.

Tronsonul Nădlac-Arad are o bucată realizată în proporție de 80%. Ar putea să ne prindă iarna cu acel tronson realizat. Cealaltă parte este realizată în proporție de peste 35% și din noiembrie autoritățile n-au făcut o nouă licitație. Un semnal de alarmă special îl trag pentru Autostrada Transilvania și până la urmă fac un apel la presă. Dacă vorbesc de aceste tronsoane, mă refer pe de o parte la obiective de investiții, pe de o parte la locuri de muncă. Pe Autostrada Transilvania s-a procedat ca și la tronsonul Nadlac-Ard, adică fără cap.

S-a reziliat contractul fără să se pună ceva în loc. Din acest motiv sunt zone care se degradează, și eu le-am văzut. De exemplu, podul peste Gilău la Șomesul Mic, mai trebui doar câteva bretele și pus asfaltul. Așa a fost abandonat, și acum se degradează.
Guvernul nu finalizează lucrarea pentru câteva milioane de lei. Asta înseamnă incapacitate. De asemenea, sunt foarte multe picioare, piloni de poduri turnate, la care betonul a rămas 1,5-2 în afară. Dar vă imaginați ce se va întâmpla cu acel fier, și o întreagă lucrare va trebui reluată. Nu mai vorbim despre pasajul peste Drumul Județean, abandonat din ziua în care s-a reziliat contractul cu Bechtel.

Viaductul de 1.700 metri e viaductul la Suplacu de Barcău e cel mai spectaculos eșec. Mai trebuie câteva zeci de milioane date ca să fie dat în funcționare. Ce veți vedea pe toate santierele sunt milioane de tone de materiale de construcții, toate acelea se vor fura, se vor pierde. M-am interesat și dacă există un contract cu o firmă de pază: există, dar în puține locuri am văzut paznici. O să vedeți că a început procesul de îndoire a fier-betonului pentru valorificare. Aceștia au fost bani mulți pierduți, și mai trebuie doar câteva milioane pentru dare în funcțiune. Guvernul îngroapă bani pe Autostrada Transilvania, dar mărește fiscalitatea. Cred că rezilierea contractului a fost un lucru bun în principiu, dar să nu pui nimic în loc e lipsă de simț managerial.

Fac un apel la Guvern, și voi avea tot mai des intervenții care să arate realitățile. N-o să le expun pe toate într-o zi. A venit timpul ca domnul Victor Viorel Ponta să guvernze, nu să televizeze și nu să se lupte politic. Ponta este co-președinte USL, dar înainte de toate e premier. Și cred că românii sunt mai puțin interesați de ce crede Victor Viorel Ponta ce crede despre președinte, și ar vrea să audă cum relansează investițiile, cum utilizează fondurile UE.

Ce nu înțelege Victor Viorel Ponta, ca și foarte mulți analiști, e că nu sunt campanie. Eu nu mai candidez la nimic. Oricâte procente aș avea, e adevărat că sunt cam în creștere, ele nu ma mai ajută la nimic. Nu mai sunt dădaca unui partid parlamentar.

Mi se pare că nervii lui Crin Antonescu, ai premierului Ponta, utilizarea unor etichetări nepotrivite arată o nervozitate inutilă. Cred ca ar trebui să fie calmi. Îi atenționez: drumul pe care merge țara este un drum periculos, pentru că Guvernul nu-i stabilește traseul. Există riscul că după sacrificiile enorme din 2010-2011, să devină ceva repetabil.

Riscăm să alunecăm din nou într-o situație dificilă economic. Nu-mi doresc asta, nu suntem pe punctul acesta, dar dacă vom continuă să transforma totul într-o iresponsabilă lupta politică, putem pricinui daune românilor.

Nu mă încăzește creșterea economică datorită recoltei bune, pentru că la anul s-ar putea să avem recoltă slabă, dar mă îngrijorează creșterea șomajului. Oricât s-ar supara Guvernul, îmi voi face un obicei din a-i invita să guverneze.

Întrebari:

Întrebare: Când Guvernul Ponta 2 s-a instalat, ați spus că vă luați mâna de pe Executiv. În aprilie vă declarați optimist. Lucrurile pare că s-au schimbat. Câtă încredere mai aveți că Guvernul poate face bine?

Băsescu: Eu am girat orice Guvern la instalare. Am fost optimist cât s-a stat în obiectivele asumate. Dar faptul că Guvernul are politici absolut de neacceptat, mă face să nu mai am încredere în capacitatea acestui Guvern de a valorifica sacrificiul românilor. Deocamdată nu mai am încredere, dar nu am ce face. Sunt niște politicianiști. Eu încep să mă conving că sunt incompetenți, nu înțeleg ce se întâmplă cu țara pe care o au în mână. Cum nu accept nici minciunile despre controlul președintelui asupra DNA: Crin Antonescu, Victor Ponta, Vasile Blaga să aibă grija de infractorii din partidele lor. L-am auzit pe Victor Ponta spunând că președintele i-a făcut dosar lui Brădișteanu. Un om extrem de limitat în capacitatea de a înțelege cum funcționează statul.

Întrebare: Vorbeați de procentele dumneavoastră că nu mai folosesc nimănui. Nici măcar Mișcării Populare?
Băsescu: Nu.

Întrebare: Se vorbește răspicat de o acțiune în Siria. Ce părere aveți?
Băsescu: Ne vom poziționa după ce aflăm rezultatul inspecției ONU. Nici noi nu putem accepta gazele toxice.

Întrebare: Pe fondul lipsei de comunicare cu premierul, ați primit semnale de la parteneri europeni legate de funcționarea pactului?
Băsescu: Și dacă le-aș fi primit și dacă nu, tot nu vi le-aș fi spus.

Întrebare: În ce măsura mai stă în picioare pactul de coabitare?
Băsescu: Pactul stă în picioare, pentru că el se sprijină pe prevederi constituționale.

Întrebare: La ce mai folosește pactul de coabitare?
Băsescu: N-ați vrea să-l întrebati pe patronul dumneavoastră (Sebastian Ghiță - RTV) cum vede el chestia asta? El îl mai duce pe Ponta prin câte-un concediu, RTV e o televiziune la dispoziție.

Întrebare: Cum catalogați gestul lui Crin Antonescu de a pleca înaintea discursului dumneavostră? (la ceremonia de investire în funcție a Ramonei Mănescu - n.red.)
Băsescu: Într-un singur fel: nu va ajunge niciodată președinte, pentru că nu știe să respecte această funcție. Și, în fond, era o ceremonie dedicată colegei sale.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ