Băsescu atacă. Este clar că Ponta lipseşte din ţară
Profitând de absenţa din ţară a premierului Ponta, prezent în Republica Moldova pentru inaugurarea gazoductului Iaşi – Ungheni, precum şi pentru a participa la ceremonia de sărbătorire a 22 de ani de la câştigarea independenţei de către vecinii de peste Prut, Traian Băsescu a lansat o nouă serie de atacuri la adresa Executivului. Ținta principală a fost şi de această dată prim-ministrul.
Maniera meschină prin care preşedintele l-a atacat pe primul ministru în absenţă pare a fi devenit o cutumă instaurată de Traian Băsescu, dacă ţinem cont că preşedintele a acţionat similar, prin critici nefondate la adresa lui Victor Ponta atunci când premierul era în concediu, în stăinătate. Ofensiva preşedintelui Băsescu este cu atât mai dezonorantă cu cât Victor Ponta era plecat cu treburi oficiale, ce vizau consolidarea raporturilor bilaterale dintre cele două ţări.
Strategia atacului în absenţă pusă în scenă de Traian Băsescu îi conferă cel puţin două avantaje sefului statului. Pe de o parte, preşedintele ştie că ripostele premierului Ponta nu vor fi preluate foarte bine în ţară aşa încât profită de moment pentru a lansa acuze ce nu pot primi o replică imediată. Pe de altă parte, intenţia lui Traian Băsescu este să îl ţină pe primul ministru captiv în România, aşa cum a procedat şi cu Emil Boc. Cu alte cuvinte, Traian Băsescu nutreşte în mod evident invidii pe care nu le poate disimula cu privire la realizările lui Victor Ponta de peste graniţe şi nu concepe ca rolul de vector al politicii externe să-i fie confiscat, în planul imaginii, de către premier.
În timp ce în ultimul an premierul Ponta a bifat întâlniri la cel mai înalt nivel cu primul ministru francez Jean-Marc Ayrault, cu cancelarul german Angela Merkel, cu şeful Executivului de la Madrid Mariano Rajoy, a avut un turneu asiatic fructuos şi o agendă externă care s-a dovedit a fi funcţională, Traian Băsescu a părut izolat în peisajul extern.
În contextul în care preşedintele Băsescu este conştient că realizările în plan extern ale premierului le depăşesc în importanţă pe cele personale, şeful statului încearcă deschiderea unui nou front în plan intern, erijându-se în preşedintele-premier care pune diagnostice cu privire la temele de pe agenda internă. Jocul politic al şefului statului are însă numeroase lacune fiindcă aspectele criticate din activitatea Guvernului Ponta sunt foarte subţiri. Spre exemplu, Traian Băsescu acuză creşterea şomajului, deşi numărul mai mare de şomeri este generat în mod conjunctural de absolvenţii de liceu care nu au trecut examenul de bacalaureat şi care se pot înscrie la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă pentru a primi indemnizaţia de şomaj timp de şase luni, conform prevederilor legale. În plus, rata şomajului din România este totuşi scăzută comparativ cu ţări precum Spania sau Grecia care depăşesc 20% rata şomajului, ţara noastră aflându-se în partea a doua a clasamentului european, cu o rată a şomajului care menţine ţara noastră în afara nisipurilor mişcătoare.
Tactic, preşedintele Băsescu greşeşte fiindcă îşi asumă critica unui guvern care, dincolo de criticile partizane, a dovedit că îşi respectă angajamentele şi că funcţionează în parametrii. Vorbim de acelaşi preşedinte care, în mandatele premierilor Boc şi Ungureanu, a trasat liniile directoare ale măsurilor guvernamentale, cu rezultate dezastruoase pentru români.
Ştirile orei
-conteaza numele sau calitatea ,argumentatia si decenta lingvistica a comentariului?
(evident,unde este cazul) ;
-articolele scrise de autori sunt opiniile dumnealor sau axiome?
Asta este declaratia lui Victor Ponta.....
Intrebare :unde apar,in statistici cei carora le expira perioada de somaj,si in pricipiu, din ce traiesc ei acum...sau unde s-au reangajat?