Băsescu, cel mai prost profesor în politică fiscală
După ce PDL a fost măturat de votul din decembrie 2012, după ce peste 87% dintre români i-au spus să plece, Traian Băsescu arată că nu a învăţat nimic din sancţiunile electorale, revenind la vechea pasiune pentru scandaluri şi crize politice.
Presa a scris pe larg despre ultima ieşire publică a lui Traian Băsescu de la Arad. Atunci, preşedintele a criticat dur ipoteza introducerii unor taxe pe proprietăţile celor care obţin venituri din închirierea lor, declarând cu seninătate că impunerea unor taxe în perioadă de criză este o gravă eroare.
Dincolo de faptul că România a cam depăşit perioada de criză în care guvernarea Băsescu-Boc tăia într-o veselie salariile românilor, fără a se atinge însă de banii clientelei politice pedeliste botezată „strategic” fonduri de investiţii, domnul Băsescu și-a pierdut calitatea de a da lecții despre politica fiscală încă din 2010. Atunci, preşedintele tuturor românilor a susținut impozitarea veniturilor pensionarilor și bugetarilor, iar românii, absolut toţi românii, s-au ales în cele din urmă cu o creştere a TVA de cinci procente, care a aruncat preţurile în aer, într-o perioadă în care veniturile se diminuau drastic. În 2010, Traian Băsescu declara pe la televiziuni că toate veniturile trebuie impozitate pentru că ţara are nevoie de bani şi, bineînţeles, pentru că oamenii lui erau la guvernare. Şi au fost impozitate plăţile compensatorii ale celor concediaţi, tichetele de masă, tichetele cadou, de creşă sau de vacanţă.
După ce PDL a fost măturat de votul din decembrie 2012, după ce peste 87% dintre români i-au spus să plece, Traian Băsescu arată că nu a învăţat nimic din sancţiunile electorale, revenind la vechea pasiune pentru scandaluri şi crize politice.
Având presiunea susţinerii unui partid prezidenţial cu care se identifică total, preşedintele Băsescu a ieşit la vânătoare de pretexte pentru scandal politic menit să-i crească vizibilitatea. Aşa se face că astăzi, domnia sa are o viziune diametral opusă de cea pe care o propovăduia în urmă cu trei ani, declarând că impozitele puse pe veniturile celor care au mai mult sunt ceva rău.
După populismul electoral, al doilea motiv care l-a determinat pe Traian Băsescu să-şi schimbe radical opiniile este legat de faptul că impozitarea veniturilor suplimentare obţinute din chirii loveşte în categoria, restrânsă numeric, dar foarte avută, a celor care trăiesc de pe urma tranzacţiilor imobiliare de acest tip. În esenţă, domnul Băsescu este totuşi consecvent într-un lucru. Apărarea intereselor celor bogaţi, în dauna intereselor şi nevoilor celor mulţi care sunt ajutaţi, de exemplu, prin scăderea TVA la pâine.
Trăgând linie, constatăm că nimic nu este nou sub soare. Cameleonul Traian Băsescu a mărit TVA la 24%, măsura care a afectat bugetul tuturor românilor. USL, respectându-şi o promisiune din campania electorală, a redus TVA la pâine la 9%. Băsescu vorbeşte de măriri de taxe în condiţiile în care USL a operat cea mai drastică reducere de taxe la cel mai vândut produs alimentar din România. Până la urmă, important este că nicio taxă nu va afecta bugetul celor cu venituri mici și medii, categorii lovite din plin de administrația Băsescu PDL.