Băsescu: este prematur să vorbim de funcţia de secretar general al NATO
România nu a declanşat nicio procedură diplomatică sau de altă natură cu privire la funcţia de secretar general al NATO, a declarat Traian Băsescu cu prilejul întâlnirii cu secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, Anders Fogh Rasmussen. Preşedintele a punctat că doar presa din România este "foarte grăbită" pe acest subiect.
"În momentul de faţă, România nu a declanşat nicio procedură diplomatică sau de altă natură legată de această funcţie. Este prematur. Iar actualul secretar general mai are încă un an şi jumătate de mandat. Doar presa de la noi este foarte grăbită", a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele a făcut aceste precizări în contextul în care în presă au apărut informaţii precum că următorul secretar general al NATO ar putea fi român. Numele vehiculate pentru a ocupa acest post au fost: Mircea Geoană şi Traian Băsescu.
La rândul său, secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că nu comentează pe niciun fel de nume vehiculat, precizând că este mult prea devreme acest subiect. "Avem multe alte subiecte pe agenda noastră, împărtăşesc ideea preşedintelui de a avea un summit NATO în 2014 şi să lăsăm deoparte acest subiect", a declarat secretarul general al NATO.
În 2016, armata va avea buget de 2% din PIB
Traian Băsescu l-a informat pe secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, asupra faptului că România va avea o creştere de 0,3% în 2014 şi că în 2016 va reintra în obligaţiile asumate la intrarea în NATO privind asigurarea a 2% din PIB pentru Armată.
"Am avut discuţii cu privire la - şi aici a fost un subiect pe bună dreptate ridicat de secretarul general NATO legat de bugetul Apărării - România nerespectând în ultimii ani obligaţia asumată prin Tratatul de Aderare de a asigura 2% din PIB ca buget al Apărării în fiecare an. L-am informat pe secretarul general că vom avea o creştere de 0,3 procente anul viitor faţă de anul acesta şi în 2016 vom reintra în obligaţiile asumate la intrarea în NATO", a punctat Traian Băsescu.
De asemenea, şeful statului a subliniat că România nu acceptă "propaganda" şi declaraţiile "belicoase" pe subiectul scutului antirachetă şi a proiectului de la Deveselu. Acesta a amintit că sistemul amplasat pe teritoriul României, ca întregul sistem de apărare antirachetă, este un sistem defensiv.
"Dezavuăm şi declaraţii ca cele făcute de George Friedman zilele trecute, în care preşedintele Stratfor nu prea vedea importanţa şi eficienţa unui astfel de sistem", a mai spus şeful statului.
George Friedman, fondatorul Stratfor, a declarat recent, într-un interviu acordat în România, că scutul antirachetă nu protejează ţara noastră de nicio ameninţare anume şi că ar fi, mai degrabă, un simbol, iar cu simboluri nu câştigi războaie.