Băsescu - gafă după gafă în politica externă
“Din greşeală în greşeală spre... înfrângerea finală” pare să fie deviza după care se ghidează la şfârşit de mandat şeful statului. Cele mai proaspete gogomănii prezidenţiale, Traian Băsescu le-a vândut în Israel. Preşedintele a fost timp de trei zile într-o excursie în Ţara Sfântă, cel puţin asta putem traduce din imaginile cu Băsescu la Zidul Plângerii şi în celelalte locuri biblice.
Un lucru este cert, aşa-numita vizită oficială a fost complet invizibilă în presa de la Bucureşti, singura ştire notabilă fiind dorinţa depusă de Băsescu în zidul care apăra cetatea lui Solomon. Despre întâlnirile bilaterale puţine informaţii şi acelea provenite din presa israeliană. Potrivit cotidianului Israel Hayom, preşedintele a evocat întărirea relaţiilor între cele două ţări şi toleranţa românilor faţă de evrei. „România este singura ţară unde nu există o mişcare organizată sau un partid care să fie îndreptat împotriva evreilor şi a minorităţilor. Sunt mândru de această situaţie pentru că arată toleranţa poporului român faţă de evrei”, s-a lăudat Băsescu.
În stilu-i caracteristic preşedintele încearcă să-i ameţească pe gazetarii din Tel Aviv prezentând doar jumătatea plină a paharului. Da, într-adevăr românii sunt toleranţi faţă de evrei şi nu numai, însă în privinţa partidelor cu derapaje antisemite interpretarea este cu mult fardată. Băsescu intoxică voit opinia publică israeliană în încercarea disperată de a mai culege câteva voturi din partea evreilor cu dublă cetăţenie. În acelaşi timp, profită de discuţia amicală cu jurnaliştii unei publicaţii cu vederi conservatoare, una dintre cele mai populare din Orientul Mijlociu, şi spune vrute şi nevrute. Nimic despre legionarul de mucava Mihail Neamţu, şeful formaţiunii de extremă dreapta Noua Republică şi cel mai fervent susţinător al preşedintelui în vara lui 2012. De asemenea, nici referire la Corneliu Vadim Tudor sau PRM, partid naţionalist radical de stînga, singurul care a negat până la un moment dat existenţa Holocaustului în România.
Traian Băsescu explică în interviul acordat în Israel Hayom că ţara noastră este singura din blocul est-european care face eforturi şi doreşte restabilirea proprietăţilor. Mă simt nevoit să-i aduc aminte preşedintelui că în anul 2012 România stabilise un record negativ în privinţa procesului de restituire. Cele mai multe state au rezolvat încă din primii ani după căderea Cortinei de Fier această chestiune. Astfel, în Albania, Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia şi în fosta Germanie de Est, legile de restituire a imobilelor naţionalizate au fost adoptate între 1991-1993, Croaţia în 1996, iar Macedonia în 1998.
Bucureştiul a reuşit abia în primăvara anului trecut să adopte o Lege corectă legată de despăgubirea proprietăţilor confiscate de regimul comunist. Guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea pe acest act normativ care a rezolvat o situaţie ruşinoasă pentru România, de care nici Băsescu şi nici apropiaţii săi nu sunt străini, aceea a samsarilor imobiliari. Primul ministru a atras la momentul respectiv atenţia asupra fenomenului cesionării drepturilor litigioase, arătând că cei 26.200 de proprietari şi urmaşi ai proprietarilor au primit şase miliarde de lei, iar o mie de "samsari" au primit şapte miliarde de lei. Desigur despre acest aspect “neglijabil” nicio vorba din partea proprietarului din Mihăileanu...