Băsescu își încheie mandatul cu o tentativă de trădare a interesului național
Traian Băsescu acționează mai iresponsabil ca niciodată, călcând în picioare chiar și interesul național de dragul unor calcule politice și electorale meschine.
Zilele acestea, cei care încă mai sperau, cu naivitate, că Traian Băsescu o să reușească măcar pe finalul mandatului său să se comporte ca un adevărat șef de stat s-au trezit în fața unui adevăr pe cât de dureros, pe atât de dăunător pentru România. Președintele acționează mai iresponsabil ca niciodată, călcând în picioare chiar și interesul național de dragul unor interese politice și electorale meschine.
Din păcate, confirmarea acestui comportament descalificant a venit într-o chestiune care are o importanță covârșitoare pentru România și anvergura ei ca țară membră a Uniunii Europene. Iar aici ne referim nu doar la ultima ”ispravă” a președintelui care, utilizând relația personală pe care o are prin intermediul PPE cu Jean-Claude Junker, președintele desemnat al Comisiei Europene, ar fi sabotat candidatura Corinei Crețu.
Citeşte şi: CORINA CREŢU COMISAR EUROPEAN. Corina Creţu, pe lista oficială a lui Juncker cu viitorii comisari europeni
Discuția telefonică dintre șeful statului și Junker, în cadrul căreia președintele i-ar fi cerut interlocutorului său să nu ia în considerare respectiva nominalizare sub pretextul că ea nu ar fi fost făcută conform prevederilor legale nu este, din nefericire, decât ultima picătură dintr-un lung șir de acte de sabotaj vădit pe care Traian Băsescu le-a executat în această chestiune. Fără să îi pese în mod evident că în discuție era capacitatea României de a obține un portofoliu cât mai important, șeful statului a făcut tot ceea ce i-a stat în putință, încă de la debutul negocierilor complicate pe care țările membre le-au dus cu privire la componența Comisiei Europene, pentru a slăbi poziția țării noastre.
Să ne aducem în acest sens aminte de refuzul încăpățânat și repetat al șefului statului de a îi permite premierului Victor Ponta să ia parte directă la aceste negocieri. Refuzând cu obstinație să îi cedeze primului-ministru locul la Consiliul European, Traian Băsescu l-a împiedicat pe Victor Ponta să reprezinte în mod adecvat interesele României în aceste negocieri, periclitând în mod firesc rezultatul lor.
Fiindcă, în mod evident, președintele României nu avea ce să caute să reprezinte România în negocieri care, conform tratatelor UE, practicii europene și legislației românești ar fi trebuit conduse de premier, cel în sarcina căruia cădea obligația de a înainta către președintele desemnat al Comisiei propunerea venită din partea României. Iar insistența lui Traian Băsescu în această privință nu a făcut decât să pună țara noastră într-o situație penibilă.
Așa stând lucurile, premierul nu avea la dispoziție decât varianta de a conduce negocierile necesare departe de ochii răutăcioși ai lui Traian Băsescu și ai mașinii sale de propagandă. Iar Victor Ponta a găsit o soluție pe cât de inteligentă, pe atât de pragmatică. L-a susținut pe Dacian Cioloș pentru portofoliul Agriculturii, așa cum a insistat președintele Băsescu, dar, ținând cont că pentru prima dată în alcătuirea Comisiei ponderea femeilor trebuia să fie egală cu cea a bărbaților, premierul a introdus-o în ecuație și pe Corina Crețu. Iar strategia lui Victor Ponta a dat roade, europarlamentara social-democrată fiind în cărți pentru preluarea unuia dintre cele mai importante portofolii din Comisie. Cum a aflat însă despre candidatura ei, Traian Băsescu a și început să o discrediteze în fața lui Junker, semn că premierul a avut dreptate să nu facă publică respectiva nominalizare înainte de a fi absolut necesar.
Rămâne de văzut desigur care vor fi efectele contra-campaniei duse de Băsescu și unii lideri ai opoziției. Cert este însă că șeful statului își încheie urât mandatul prin modul în care acționat în chestiunea desemnării comisarului european și poate fi acuzat cu certitudine de trădarea interesului național.
Ştirile orei
este ca si cand ar trebui sa raspunzi la intrebarea cine este mai prost:Palada sau Sultanescu
raspunsul mai apropiat ar fi B.Teodorescu slabutul
deci pierdere de timp