Băsescu și marota independenței Justiției – președintele judecător
Scandalul Microsoft este deja unul din cel mai grele subiecte aflate în ultimii ani în dezbaterea opiniei publice din România, dincolo de detaliile dosarului el putând avea implicații serioase atât în politică cât și în ceea ce privește imaginea Justiției din România.
Faptul că dosarul a explodat în preajma debutului campaniei electorale pentru prezidențiale nu face decât să complice situația și să ridice semne de întrebare suplimentare.
În acest context, Traian Băsescu a ieșit vineri după-amiază și a anunțat că a avizat începerea urmăririi penale faţă de foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu. Însă, departe de a face un anunț sec, președintele a ales să și comenteze un pic întreaga situație, afirmând că, „din documentele care există în dosar, nu toate vinovăţiile sunt la fel şi aşa rezultă şi din referatul procurorilor". „Spre exemplu, Daniel Funeriu, nu există nicio suspiciune cu privire la bani, la mită şi aşa mai departe, este doar în zona de eventual abuz în serviciu", a menţionat Băsescu. Apoi șeful statului a făcut o referire la informațiile apărute în presă, și infirmate ulterior de DNA, că și Victor Ponta ar fi implicat în dosar. Astfel, președintele a declarat că: „Vreau să fac următoarea precizare: aceşti oameni nu au nicio calitate în acest moment. Doar în urma continuării anchetei procurorii pot să le dea o calitate sau alta, pot să-i scoată de sub urmărire penală. Altfel spus, în acest moment, niciunul din cei cinci nu are nicio calitate, este exact formularea pe care a folosit-o DNA atunci când a fost vorba de domnul Victor Ponta."
Privind cu atenție aceste două afirmații, vedem că în declarațiile șefului statului există o contradicție logică greu de trecut cu vederea. Pe de o parte, Traian Băsescu spune că nimeni din dosar nu are vreo calitate, dar apoi comentează cu nonșalață despre gradele de vina ale celor implicați. Dacă vorbim despre o anchetă în desfășurare, atunci nu avem încă vinovății ci, în cel mai bun caz, diferite acuzații formulate oficial. În schimb, Traian Băsescu vorbește cu subiect și predicat despre grade diferite de vinovăție și despre modul în care Daniel Funeriu este mai puțin vinovat decât toți ceilalți patru foști miniștrii. Desigur, astfel de aprecieri pot fi făcute doar de un judecător și asta la finalul unui proces printr-o sentință care spune cine este vinovat și de ce fapte.
Cât despre motivul pentru care șeful statului face aceste declarații, acesta poate fi o încercare de a se spăla pe mâini și de a limita impactul pe care asocierea numelui unui fost consilier îl are asupra imaginii liderului de la Cotroceni. Însă, există și altă posibilitate, aceea că Traian Băsescu a transmis un mesaj mai mult sau mai puțin direct că Daniel Funeriu nu trebuie să aibă probleme cu Justiția.
Indiferent de care din cele două variante ar fi cea reală, modul în care Traian Băsescu atribuie vina în dosarul Microsoft demonstrează cât de goale de conținut sunt toate pozițiile sale legate de independența Justiției din România. Cel puțin declarativ, șeful stautului se substituie judecătorilor care se vor exprima în acest dosar abia peste câțiva ani, având în vedere complexitatea dosarului și viteza parcursului juridic din țara noastră. Acest comportament de președinte jucător și judecător nu doar că demonstrează din nou ipocrizia lui Traian Băsescu atunci când vine vorba de principii, dar calcă în picioare cam toate prevederile din Constituție legate de separația puterilor în stat și de domnia legii.