Băsescu în prelungiri: adevăr sau teorie a conspirației?
A început să circule pe rețelele de socializare, dar și în presă o frântură de teorie a conspirației, legată de președintele în funcție și câștigătorul cursei prezidențiale, Traian Băsescu şi Klaus Iohannis.
Teoria respectivă spune că s-ar putea face speculații pe o decizie defavorabilă lui Klaus Iohannis din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție. Odată declarat incompatibil, Klaus Iohannis, câștigătorul turul doi al alegerilor prezidențiale, devine incompatibil cu funcțiile publice, fie ele și elective, printr-o sentință definitivă a Înaltei Curți, ce i-ar putea permite premierului Victor Ponta să fie declarat președinte al României. Speculația aceasta sună cum nu se poate de abrubt, dar nu uitați că noi doar o consemnăm, exact în forma în care apare pe bloguri și rețele sociale. Mai mult, desemnarea următorului clasat i-ar determina pe susținătorii lui Iohannis să iasă în stradă, determinând revolte și tulburări în întreaga țară. Zvonul mai precizează că în urma unor manifestații extrem de violente, mai ales în București, președintele în funcțiune, Traian Băsescu, ar putea declara starea de asediu, un detaliu care i-ar permite acestuia să-și prelungească mandatul până la calmarea situației. Conform acestei povești, starea de necesitate ar permite demiterea Guvernului și reluarea alegerilor în primăvara anului 2015.
Această teorie a conspirației are și o variantă soft, ce pare să o susțină și care se bazează pe interpretarea dată de profesorul de drept constituțional Gheorghe Iancu care a declarat la Digi24 pe marginea deciziei Înaltei Curți: „Trebuie rezolvat până pe 22 decembrie, pentru că altfel efectele sunt în funcție de soluțiile date. Ei pot să mai dea niște termene unul după altul, dar dacă Iohannis e declarat incompatibil, Băsescu continuă mandatul până în martie. Oricum, trebuie organizate alte alegeri. In situația în care nu e declarat incompatibil, se pot pronunţa imediat”.
După cum vedem imediat, din argumentația distinsului profesor lipsește un element esențial: starea de necesitate. Fără instituirea acesteia, am fi tentați poate să considerăm mai probabilă înlocuirea președintelui la expirarea mandatului cu al doilea om în stat, președintele Senatului, care să asigure interimatul până la organizarea unui nou scrutin electoral. Să fie oare o scăpare sau un detaliu de care profesorul de drept constituțional nu poate ori nu vrea să vorbească public, într-o emisiune televizată? Adevărul este că președintele în funcție a dovedit recent că are pe agenda personală preocupări legate de o eventuală prelungire a mandatului (prelungire solicitată înainte de alegeri și de Elena Udrea).
Despre o prelungire de mandat Traian Băsescu declara la B1Tv, la începutul lunii septembrie:
”Dacă mai fac una (o suspendare - n.r.), sigur le cer, pentru că eu, când am fost suspendat, nu am primit salariu, deci nu poate să îmi spună nimeni că mi-a curs vechimea. Nu mi-a curs vechimea, nu am contribuit la asigurările sociale, la şomaj, nimic. Deci acea lună şi jumătate din 2012 este deja scurtare de mandat. Dacă mi-ar fi dat salariu, puteau să spună că m-au trimis în concediu de odihnă, dar aşa au fost regulile, fără salariu”.
Ştirile orei
de fapt ,de vreo 2 luni v-au spus ca cei cu sanse sunt :Ponta si Basescu,la al treilea mandat
voi v-ati concentrat pe Basescu
a castigat ,logic,Iohannis