Băsescu în turneu electoral?
De fiecare dată când analizăm un gest sau o acţiune întreprinsă de şeful de la Cotroceni trebuie, în primul rând, să ţinem minte că atunci când vine vorba de Băsescu nimic nu este întâmplător.
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut câteva vizite în judeţul Argeş, mai precis la Unghieni şi la Costeşti. Motivul declarat de preşedinte a fost că avea chef de o bere şi cum programul de la Cotroceni i-a permis s-a gândit să se ducă până în Argeş la bâlciul de la Costeşti. De Sfântul Ilie, zi predestinată pentru ploaie şi furtună, Băsescu a petrecut la Târgul din Ungheni. Duminică, preşedintele nostru a ajuns la muntele Găina unde a cântat „Noi suntem români”.
Aparent întâmplător, Băsescu împreună cu staff-ul său s-au deplasat la Zilele Comunei Ungheni, unde a ţinut o scurtă cuvântare şi i-a mulţumit primarului pentru că l-a invitat să bea o bere la zilele comunei. Interesant este şi faptul că pe aceeaşi scenă s-a aflat şi fostul senator şi proaspăt preşedinte demisionar al PDL Argeş. Acest fapt este foarte interesant pentru că Mircea Andrei, despre dumnealui fiind vorba, a exclus din partid 22 de primari ai PDL. Pentru cei care nu ştiu, legea privind statutul aleşilor locali nu permite traseismul politic al primarilor, cu excepţia unui caz: când un primar este exclus din partidul din care făcea parte la momentul alegerilor, atunci acesta îşi păstrează mandatul.
Şirul coincidenţelor devine astfel suspect de mare. În primul rând preşedintele apare în Argeş în stilul care l-a consacrat în timpul campaniilor electorale. Băi de mulţime, mici şi bere, râsete şi hohote, copii pupaţi şi poze cu fanii. În cel de-al doilea rând vorbim despre un veritabil exod al PDL-iştilor din judeţ pe modelul Caraş Severin al lui Frunzăverde sau Mehedinţiul lui Stănişoară. Aceste două momente se petrec concomitent şi, aşa cum am mai spus este greu de crezut în coincidenţe în astfel de situaţii.
Motivele pentru care Băsescu şi-a încărcat programul cu întâlniri populare este legat evident de Mişcarea Populară. Preşedintele forţează din nou limitele Constituţiei şi o face într-un stil pur politicianist. Nu este de loc în regulă ca un preşedinte, care trebuie să reprezinte direct interesele tuturor românilor, indiferent de apartenenţa politică a fiecăruia dintre ei, să susţină activ o formaţiune politică fie aceasta insignifiantă, cum este Mişcarea Populară.
Mai grav însă este faptul că preşedintele nu recunoaşte că face acest lucru. Pentru Băsescu este normal şi chiar binevenit să încurajeze un partid chiar dacă acest lucru este nepermis dacă citim cu atenţie Constituţia. Prin urmare ne aşteptăm ca preşedintele să continue seria de mitinguri cu iz electoral în sprijinul noilor săi acoliţi.
Cel mai mult din această strategie are de pierdut PDL-ul. USL este încă destul de confortabil din punct de vedere electoral şi electoratul USL este eminamente anti-Băsescu. Deci aceştia nu intră în punga electorală din care ciuguleşte astăzi Mişcarea Populară. PDL însă devine un partid periculos de aproape de extincție, pentru că o mare parte din susţinători, simpatizanţi şi membri au o afinitate pentru preşedintele în funcţie. Acest lucru s-a văzut limpede la congresul din primăvară, unde PDL a părut un partid scindat, fără obiective asumate, un simplu teatru de război între Băsescu şi Blaga.
Devine de-a dreptul interesant ce se va întâmpla dacă şi alte judeţe din ţară se vor confrunta cu fenomenul exodului aleşilor locali din PDL către Mişcarea Populară. Poate în fiecare săptămână preşedintele republicii va avea câte o ieşire întâmplătoare în ţară pentru a bea o bere sau pentru a mânca un mic sau pentru a se juca cu o mâţă. Cert este faptul că viitorul PDL este incert în această ecuaţie.
Eugen Tomac, unul dintre puţinii câştigători PDL de la alegerile generale din 2012 părăseşte partidul pentru Mişcarea Populară. Se zvoneşte că mâine la lansarea oficială a MP, Tomac va fi înzestrat cu funcţia de preşedinte.
În concluzie, campania electorală a început. Băsescu îşi preia rolul de locomotivă pentru vagoanele mici ale Mişcării Populare contrar dispoziţiilor Constituţiei, PDL rămâne fără oameni capabili să ducă o luptă electorală şi europarlamentarele devin mai interesante pe zi ce trece.