Băsescu jignește China și provoacă Rusia
După toate schimbările de poziționare față de vizita delegației, Traian Băsescu a mai comis o gafă de amploare la primirea premierului Li Keqiang, la Cotroceni.
Ca și cum n-ar fi fost suficiente referirile bizare la ipoteticele avantaje militare ale unei prezențe chineze în zonă, în raport cu presiunile legitime (?!) ale Rusiei, amintirile politice din 68, absolut irelevante pentru un premier aflat în fruntea unei vizite eminamente economice, Băsescu a mai adăugat, abrupt, ”că are convingerea că relaţiile dintre România, China şi ţările din ECE se vor desfăşura în frame-ul legislativ al UE”. Ori această frază, oricum va fi fost tradusă în limba înaltului oaspete, este o jignire grosolană, o mojicie aruncată în plin discurs, cu nepăsare și totală lipsă de tact.
Traian Băsescu n-a acordat chinezilor premiza de bună-credință, care în diplomația modernă este interpretată ca o ofensă clară. Sugestia este de porc, ce a vrut să le transmită președintele român chinezilor, că speră să fie cinstiți și să nu șunteze legile, în cazul de față cele europene? Așa ceva ar fi mers, poate, dacă Sorin Oprescu le-ar fi ținut un discurs unor comercianți oarecare din Dragonul Roșu.
La această meschinărie aproape sordidă se adaugă și referirile în derizoriu la investițiile chineze, care i-au scăpat lui Băsescu în interviurile de la televiziunea și radioul de stat. Pesemne că în jurul președintelui nu au mai rămas decât consilieri specializați pe sforării politice interne și șmecherii electorale.
Iar când e de capul lui, Traian Băsescu reduce totul cu simplitate extremă la problema sa cu premierul Ponta. În acest caz însă, din rațiuni superioare diplomatice, Traian Băsescu ar fi trebuit să fie mult mai moderat în discurs. Degeaba umpli capul distinsului oaspete ajuns la palat cu cuvinte goale despre relațiile tradiționale excelente, căci aceluiași oaspete i se pun la dispoziție de către diplomații chinezi sinteze ale tuturor declarațiilor și luărilor de poziție pe care partea română le-a avut referitor la vizita la nivel înalt.
Nu știm cât poate să aibă, tradusă în chineză o astfel de sinteză. Cert este că din două sau trei pagini citite în diagonală, premierul chinez are imediat radiografia perfectă a situației jenante din România, în care președintele român una le spune oaspeților în față și alta pe la spate. Cireașa de pe tort, la final, lipsa de tact și ofensa pe care Băsescu i-o aruncă în obraz personal premierului chinez. Nu așa te porți cu niște înalți demnitari străini, chiar dacă au fost invitați de cel pe care-l consideri adversarul tău politic...
În plus, să remarcăm că președintele român pare a fi în plină ”campanie promoțională” a jignirilor și ofensează două țări la preț de una. În primul rând că obsesia președintelui, aflat într-o stare permanentă de asediu, de a poziționa mereu România într-o stare de cvasi-conflict cu Rusia este nu numai păguboasă, dar ar fi fost mai potrivită în perioada războiului rece, nu în secolul 21. Neatenția în discursul prezidențial este jenantă și zgârie urechea.
Cum adică ”presiuni legitime” ale Rusiei? Și ce legătură poate avea prezența economică a Chinei cu obsesiile președintelui român, rămase ancorate la mal în secolul trecut? Acestea sunt discuții colocviale, la un pahar de habar-nam cu amicii, nicidecum un discurs admisibil public din partea unui șef de stat. Traian Băsescu gafează continuu, ca dovadă a faptului că, pentru acesta, totul se reduce acum la campania electorală din 2014 și nimic altceva nu mai contează...