UPDATE. Băsescu: Marea Neagră este vulnerabilitatea cea mai mare în regiune (Declarații complete)
UPDATE. Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că Marea Neagră a devenit partea cea mai sensibilă în regiune, catalogând-o drept 'stomacul moale'. Vă redăm discursul integral al președintelui.
'În opinia noastră, Marea Neagră a devenit acum partea cea mai sensibilă în regiune, este vulnerabilitatea cea mai mare pe care o avem. Este, dacă vreţi, stomacul moale', a afirmat şeful statului la Palatul Cotroceni, după convorbirile cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Potrivit preşedintelui, 'Crimeea este un nou punct care trebuie compensat'.
'Am enumerat toate conflictele îngheţate, Nagorno Karabah, Osetia de Sud, Transnistria, Abhazia şi acum un nou punct - Crimeea - care trebuie compensat. Exact acestea sunt elementele pe care le avem în vedere atunci când eu, spre exemplu, ca preşedinte al României, în discuţiile cu secretarul general NATO, am subliniat necesitatea consolidării flancului estic al Alianţei, aducând ca argument şi dezechilibrul strategic creat în Marea Neagră', a subliniat Băsescu.
Şeful statului a precizat că problema consolidării flancului estic s-a pus imediat ce Federaţia Rusă a început operaţiunile de preluare a Crimeei.
'Ştiţi foarte bine că navele americane, avioanele canadiene, avioanele americane, suplimentarea trupelor terestre americane s-au făcut imediat în acest proces de consolidare şi de încercare de a restabili echilibrele strategice pe flancul de est al Alianţei. Deci, la asta m-am referit când am spus că trebuie reechilibrate capacităţile militare la Marea Neagră', a arătat preşedintele Băsescu.
Iată discursul integral al președintelui, redat într-un comunicat de Administrația Prezidențială, inclusiv răspunsuri la întrebările jurnaliștilor.
Traian Băsescu: Bună ziua. Domnule secretar general Anders Fogh Rasmussen, în primul rând, vă mulţumesc pentru vizita pe care o faceţi la Bucureşti, vizita dumneavoastră corespunde şi evenimentului nostru naţional, împlinirea a 10 ani de la intrarea României în NATO şi trebuie să remarc şi faptul că vizita dumneavoastră vine într-un moment în care regiunea este frământată de probleme de securitate. Am discutat cu domnul secretar general toată problematica regiunii şi modul cum trebuie să reacţionăm la creşterea nivelului de insecuritate generat de situaţia din Ucraina şi de poziţia Federaţiei Ruse legată de Ucraina, de anexarea ilegală a Crimeii şi aşa mai departe.
În perspectiva Summitului NATO din acest an, din luna septembrie, obiectivul nostru este consolidarea nivelului de securitate pe flancul de est al Alianţei şi reafirmarea cu forţă a aplicării Articolului 5 al Tratatului, care garantează securitatea fiecăruia dintre membri, prin sprijinul acordat de toate statele membre. Am remarcat în discuţiile cu secretarul general NATO reacţia de solidaritate cu regiunea pe care au avut-o state precum Statele Unite, care au trimis în regiune, şi în România, şi în Polonia, şi în ţările baltice, elemente de forţe aeriene, forţe navale, nave de luptă americane şi franceze care au fost în Marea Neagră.
De asemenea, am salutat reacţia Canadei, care a trimis şi ea în România avioane de luptă, şi, nu în ultimul rând, reacţia Alianţei NATO, în general, faţă de instabilitatea din regiune şi afirmarea la cel mai înalt nivel al Alianţei, la nivelul secretarului general, a funcţionării Articolului 5 în orice circumstanţă. În ceea ce ne priveşte, angajamentul Guvernului de a creşte alocaţiile pentru Ministerul Apărării este un semnal bun, poate că trebuie să mai discutăm cadenţa cu care se va face, pentru că evenimentele nu aşteaptă şi măsurile trebuie luate destul de rapid. Nu în ultimul rând, în discuţiile cu secretarul general am făcut aprecieri cu privire la situaţia de securitate din Marea Neagră, o situaţie care s-a deteriorat consistent şi care acum are o altă imagine după anexarea Crimeii şi dezvoltarea unui alt centru de putere militară în Crimeea, care de data aceasta nu se mai află sub control ucrainean, după Nagorno Karabah, Osetia, Osetia de Sud, Abhazia, Transnistria, iată un nou punct pe harta Mării Negre unde se află concentrate forţe militare ale Federaţiei Ruse, care creează instabilitate şi dezechilibre în raportul de forţe din Marea Neagră, dezechilibre care vor trebui compensate.
În final i-am mulţumit secretarului general pentru sprijinul constant pe care l-a acordat României pe timpul mandatului domniei sale şi ca probă faptul că destui români sunt în jurul domniei sale, şi nu numai în delegaţie, şi la Cabinet, şi ca asistenţi. Este un semn pe care noi l-am privit foarte pozitiv de ani de zile de când acest proces al acesului românilor la funcţii extrem de importante s-a întâmplat. Vă mulţumesc.
Întrebare: Pentru preşedintele Traian Băsescu (...) un nou punct pe hartă unde se află forţe ale Federaţiei Ruse şi care creează dezechilibre ce trebuie compensate. Vreau să vă întreb ce înseamnă această compensare?
Traian Băsescu: Nu. Staţi, vă referiţi la Transnistria. Eu am spus de Crimeea că este un nou punct. Deci am enumerat toate conflictele îngheţate - Nagorno Karabah, Osetia de Sud, Abhazia, Transnistria şi acum un nou punct, Crimeea, care trebuie compensat. Da, exact acestea sunt elementele pe care le avem în vedere atunci când, spre exemplu, eu, ca preşedinte al României, în discuţiile cu secretarul general NATO, am subliniat necesitatea consolidării flancului estic al Alianţei, aducând ca argument şi dezechilibrul strategic creat în Marea Neagră. Dar nu o luaţi ca o noutate, pentru că problema consolidării flancului estic s-a pus imediat ce Federaţia Rusă a început operaţiunile de preluare a Crimeii. ştiţi foarte bine că navele americane, avioanele canadiene, avioanele americane, suplimentarea trupelor terestre americane s-au făcut imediat în acest proces de consolidare şi de încercare de a restabili echilibrele strategice pe flancul de Est al Alianţei. Deci la asta m-am referit când am spus că trebuie reechilibrate capacităţile militare la Marea Neagră. şi vă mai pot spune un lucru: în opinia noastră, Marea Neagră a devenit acum partea cea mai sensibilă în regiune. Este vulnerabilitatea cea mai mare pe care o avem. Este, dacă vreţi, 'stomacul moale'. La revedere!