"Primul lucru pe care cred că ar trebui (...) să-l constate preşedintele este că sunt probleme majore în justiţie. Şi problema majoră de unde pleacă? Pe de o parte, setea de putere. Pe de altă parte, cei mai mulţi procurori din CSM s-au strâns în spatele doamnei Kovesi gata să taie capul Inspecţiei (Inspecţia Judiciară — n.r.), care a constatat nereguli la DNA, ceea ce înseamnă că relaţia este cumva putredă şi, aici, preşedintele trebuie să meargă la CSM, să-şi exprime punctul de vedere", a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, la TVR 1.
Traian Băsescu a afirmat că Iohannis greşeşte continuând mesajul pe care el l-a avut timp de 10 ani, adăugând că "sunt multe dosare făcute fără probe şi oameni condamnaţi fără probe".
"Domnul preşedinte Iohannis greşeşte continuând mesajul fără echivoc pe care l-am avut eu timp de 10 ani. O ţară nu poate suporta 20 de ani de mesaj unic. Acesta a fost mesajul meu: «Justiţia are dreptate, nu vă atingeţi de ea!». După 10 ani, în care acest mesaj a intrat în conştiinţa justiţiei, (...) după 10 ani în care s-au dat legi care au făcut din justiţie o instituţie de neatins de politic, nu poţi să mergi în continuare cu acelaşi mesaj. România trebuia să lupte împotriva corupţiei, dar cred că, după 10 ani de consolidare a justiţiei, a venit timpul să te uiţi cinstit în interiorul ei (...) şi să constaţi că sunt destule probleme", a mai spus Băsescu.
În ceea ce priveşte declaraţia preşedintelui Iohannis potrivit căreia este nevoie de de "implicare civică maximă", Traian Băsescu a afirmat că “nu aşa se conduce”.
"Nu aşa se conduce, cu oameni în stradă. Cred că greşeşte, nu mai avem nevoie de asta, ci avem nevoie de soluţionarea problemelor", a spus Băsescu.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că justiţia este atacată, de la alegerile parlamentare încoace, de ”un număr impresionant de politicieni influenţi” care vor să creeze impresia că sistemul judiciar nu funcţionează.
”Nu putem să nu constatăm că, de la alegerile parlamentare încoace, un număr impresionant de politicieni influenţi se ocupă cu a ataca justiţia, procurorii, procedurile din justiţie, inducând în populaţie impresia că justiţia nu funcţionează. Cu siguranţă, s-a putut constata că mai mulţi politicieni influenţi sunt fie condamnaţi penal, fie judecaţi penal, fie urmăriţi penal”, a declarat Klaus Iohannis.
Acesta susţine că îngrijorările sale dinainte de alegeri s-au adeverit în timp. ”Înainte de alegeri le-am atras atenţia alegătorilor că ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal să ajungă în conducerea statului. Automat ar apărea o presiune imensă asupra justiţiei. Iată că acest lucru s-a întâmplat”, a spus preşedintele.
Din acest motiv este nevoie de ”implicare civică maximă” din partea celor care pot contribui la dezbaterile pe marginea legilor justiţiei. ”Nu doresc tăcere şi adoptarea legilor în Parlament de către o majoritate care nu ştim exact cum va acţiona, ci doresc ca toţi cei care înţeleg despre ce este vorba să fie implicaţi în discuţie”, a afirmat şeful statului.