Băsescu - minim 75 de încălcări ale Pactului de coabitare
Preşedintele Băsescu a găsit o nouă tema pe care o serveşte cu multă plăcere publicului, cu fiecare ieşire publică pe care o are la dispoziţie: acordul de colaborare instituţională între preşedinte şi premier.
Preşedintele Traian Băsescu ameninţă cu denunţarea unilaterală a pactului de coabitare, aşa cum a fost acest protocol numit, pe motiv că premierul Victor Ponta l-ar fi încălcat şi golit de conţinut. În conferinţa de presă de marți, Băsescu a ţinut minte să îşi lase o portiţă deschisă la minciunile pe care le-a propagat în spaţiul public, şi anume faptul că şi domnia sa este posibil să fi încălcat acordul de colaborare, dar s-a chinuit să nu facă aceste lucruri.
Realitatea este că preşedintele Băsescu nu a aşteptat prea mult să încalce protocolul pe care l-a semnat cu Ponta. Altfel spus, Băsescu a rupt pactul imediat după ce l-a semnat prin proliferarea atacurilor la adresa Guvernului şi, în mod special prin atacurile ad personam pe care cu cinism le-a lansat faţă de premierul Victor Ponta.
Băsescu ne-a obişnuit cu ipocrizia şi este limpede că ceea ce face acum este o metodă disperată de a mai conta în politica internă din România. Singura cale pe care Traian Băsescu o mai are pentru exista, în opinia sa, în intriga politică românească este să atace. Pe principiul cea mai bună apărare este atacul, preşedintele iese periodic, în conferinţe de presă, emisiuni şi interviuri, pentru a inunda spaţiul public cu temele pe care acesta le fabrică. Problema lui Băsescu este gravă, nimeni nu bagă de seamă ce spune, ratingurile televiziunilor pe timpul interviurilor lui Băsescu scad şi reacţiile la ceea ce spune sunt din ce în ce mai rare. Reţinerea oamenilor politici, fie că vorbim de Ponta sau Antonescu la spusele şi acuzele băsesciene sunt foarte diluate şi, de multe ori chiar inexistente. Acest lucru este de fapt şi de drept cauza pentru care Băsescu se străduiește să intensifice atacurile sale, atât ca intensitate cât şi ca frecvenţă. Indiferenţa doare cel mai tare, ca şi în dragoste.
Acum că am văzut care este motivul pentru care preşedintele ţării are acest comportament trebuie să explorăm încă două lucruri. În primul rând care este măsura de adevăr a acuzelor pe care le aduce şi în ce calitate aduce aceste acuze, este oare preşedintele un sfânt care nu a încălcat acordul semnat cu Ponta pentru stabilitatea politică din ţară? În cel de-al doilea rând trebuie să vedem cât rău face preşedintele Băsescu României prin luările de poziţie conflictuale faţă de Guvern, Ponta şi Antonescu, în ceea ce priveşte imaginea României pe plan extern.
În ceea ce priveşte primul punct, am încercat să fac o statistică sumară a încălcărilor acordului de colaborare instituţională pe care Băsescu, prin declaraţii publice sau acţiuni, le-a făcut de când acest acord a fost semnat în ziua fatidică de miercuri, 12.12.2012.
Totalul general al încălcărilor acordului de coabitare de către Traian Băsescu ajunge la numărul de 75
Dintre acestea, cele mai multe încălcări se referă la punctul 5 din acord: Codul de conduită general, care însumează 26 de încălcări distincte, urmat la mică distanţă de punctul 3 al acordului: spaţii de responsabilitate preeminentă, pe care Băsescu l-a încălcat de 23 de ori.
În rest, preşedintele Băsescu a încălcat punctul 2: Angajamente comune de 19 ori şi punctul 1: Principii şi valori comune de 6 ori. O singură dată a încălcat Băsescu punctul 4 din acord: spaţii de cooperare şi modalitatea de cooperare.
Tot statistica ne arată că preşedintele a avut vârfuri de atac pe parcursul celor 8 luni de când a fost semnat pactul, primul fiind în luna iulie cu 14 încălcări, iar cel de-al doilea fiind în luna septembrie cu un număr de 22 de încălcări. Primele nerespectări ale pactului nu s-au petrecut mai târziu de luna februarie a anului curent, când preşedintele a acuzat Guvernul că vrea să taie şi să vândă la fier vechi combinatul Oltchim. Vorbim despre o statistică foarte utilă care ne arată în acelaşi timp faptul că Băsescu este un politician cinic şi ipocrit dar şi faptul că acesta minte. Prima întrebare care se impune este de ce tocmai acum a hotărât Băsescu să se gândească la posibilitatea denunţării unui pact pe care chiar domnia sa nu l-a respectat niciodată. Răspunsul îl găsim chiar în statistica de mai sus. Preşedintele nu a ratat nici o ocazie să atace Guvernul şi pe primul ministru deşi s-a angajat că nu va face acest lucru prin acordul pe care l-a semnat. După cum am observat, respectul faţă de propria semnătură nu l-a ţinut pe Băsescu nici măcar două luni. Dar devine clar faptul că atunci când vine vorbe de conţinut, pactul a fost golit de Băsescu încă de la semnarea lui.
Băsescu a încălcat cu bună ştiinţă prevederi specifice din acordul de colaborare instituţională şi acum, culmea ironiei acuză acelaşi lucru la cosemnatarul acordului, Victor Ponta. Numai o scurtă mostră a ceea ce înseamnă încălcările frecvente ale pactului preşedinte – premier ne arată cât de multă perversitate se ascunde în spatele declaraţiilor lui Băsescu.
Pe data de 17 septembrie Băsescu declara: „E exact stilul de guvernare a lui Adrian Năstase cu şmecherii , cu legi, să se acopere. Este excact acelaşi mod de guvernare numai că Ponta e mai puțin inteligent decât Năstase”. Punctul 5 din acordul de colaborare instituţională dictează: „părţile vor îmbrăţişa reguli minimale de adresare respectuoasă (…) Părţile se angajează, de asemenea să evite expresiile dure, atacurile de orice fel.” Alte exemple de „respect” din partea lui Băsescu: Ponta este mincinos, mitoman, prost, necinstit, hoţ.
Pe data de 28 august Băsescu declara: "Suspectaţi-i de proastă guvernare. Aduceţi-vă aminte că am fost împotriva măririi TVA, dar în timp de criză, pentru că nu s-a terminat criza, se măreşti taxele este ca şi cum ai trage o frână.” Punctul 3 din acordul de colaborare instituţională dictează: „Fiecare componentă are atribuţii preeminente … Primul ministru: Politica economică şi socială, guvernarea ţării … Părţile convin să respecte poziţiile formulate de responsabilul constituţional… să discute şi să dezbată poziţii alternative.”
Exemplele pot continua şi după cum v-am spus, sunt cel puţin 75 de astfel de exemple pe care oricine le poate sesiza dacă sunt o clipă atenţi la declaraţiile publice şi acţiunile pe care preşedintele le-a întreprins pe parcursul ultimelor 8 luni.
Declaraţiile preşedintelui nu atacă doar guvernul sau premierul, declaraţiile lui Traian Băsescu au ca rezultat, din păcate, stricarea imaginii externe a României, înrăutăţirea raportului MCV şi scăderea reputaţiei României în faţa partenerilor externi. Pactul semnat între cei doi actori politici prevenea într-o oarecare măsură emiterea de mesaje contradictorii în faţa partenerilor noştri internaţionali. Toate mesajele pe care Ponta le-a transmis, cu destul de mult efort în Europa şi în Asia au fost minimalizate de preşedinte pe frontul de acasă. România are de pierdut pentru că un om, Traian Băsescu, are ambiţii mai mari decât interesele noastre naţionale.
Ştirile orei
principial ai dreptate...dar:
este cert ca cetatenii din România o sa aiba si mai mult de pierdut ,cu o slaba guvernare...