Băsescu nu are habar ce să zică, dar se duce la Consiliul European

| 23 oct, 2013

Traian Băsescu este departe de a depăşi coordonatele conflictului. O demonstrează încăpăţânarea şefului statului pe tema reprezentării României la Consiliul European ce va avea loc la Bruxelles în perioada 24-25 octombrie.

Astfel, în loc să-i cedeze locul premierului Ponta, preşedintele Băsescu s-a grăbit să bifeze el prezenţa la Consiliu. Conform informaţiilor publicate pe site-ul Consiliului European, presedintele Traian Băsescu se află pe lista şefilor de stat şi de guvern care vor participa la reuniune.

În acest context, premierul Victor Ponta a afirmat că numai Guvernul este avizat să participe la Consiliul European de la Bruxelles, deşi Traian Băsescu a refuzat să îi dea mandat de participare. Primul ministru a precizat ca tematica acestui Consiliu este domeniul IT, iar despre acest sector numai Guvernul poate să se pronunţe. Argumentele prezentate de primul ministru sunt cât se poate de corecte şi de legitime. Este evident că pe o temă tehnică precum domeniul IT, expertiza aparţine Executivului, şi nu preşedintelui României.

Din păcate, în loc să acţioneze consensual, în numele intereselor României, Traian Băsescu se ambiţionează să blocheze participarea premierului Ponta. Suspectă este însăşi tăcerea preşedintelui Băsescu pe această temă. După ce au fost aduse argumentele care justificau ca primul ministru să reprezinte România la acest Consiliu European, şeful statului nu numai că nu a clarificat într-o intervenţie publică motivele pentru care insistă să fie prezent, ci a învăluit tema în tăcere.

Desigur, nu este primul conflict dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta pe tema reprezentării României la Consiliile Europene. Anterior, tensiunile au fost iscate de acelaşi preşedinte Băsescu, în condiţiile în care şeful statului nu a dorit să recunoască legitimitatea primului ministru în a reprezenta România. Conflictul a ajuns pe masa Curţii Constituţionale care l-a tranşat printr-o decizie discutabilă, oferind preşedintelui României pârghiile de reprezentare externă.

Problematic este însă că, în urma inflexibilităţii lui Traian Băsescu pe tema reprezentării României la Consiliul European, cel mai mult de pierdut vor avea cetăţenii români precum şi companiile care activează în sectorul IT. Tema dezbaterii, adica agenda digitală, reprezintă unul dintre cei şapte piloni ai strategiei Europa 2020 care stabileşte obiective de creştere a Uniunii Europene până în 2020. Această agendă digitală propune o mai bună exploatare a potenţialului tehnologiilor informaţiei şi comunicării pentru a favoriza inovarea, creşterea economică şi progresul. În esenţă, dezbaterea va fi exclusiv tehnică şi va atinge sub-teme precum pieţele digitale fragmentate, lipsa de interoperabilitate, creşterea infracţionalităţii cibernetice,

Prin urmare, este puţin probabil ca un preşedinte Băsescu nefamiliarizat cu noile tehnologii să poată explica coerent mizele şi concluziile Consiliului Europen din 24-25 octombrie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ