Băsescu, oracolul arestărilor?
Dacă se confirmă că DNA-ul a luat decizia de a opri arestările pe perioada campaniei electorale, este nevoie să aflăm de unde și-a luat Traian Băsescu informațiile și cine sunt sursele sale.
De-a lungul timpului, Traian Băsescu a ieșit în nenumărate rânduri la rampă, făcându-și cu ou și cu oțet adversarii politici pentru pretinse încălcări ale statului de drept. Numai că această imagine atent construită de ”campion al independenței justiției românești” este în profundă contradicție, pentru orice observator independent, cu declarațiile repetate prin care șeful statului și-a permis să dea indicații prețioase ba procurorilor, ba magistraților.
Ultima ispravă în acest sens a președintelui a venit marți dimineață. Astfel într-un interviu acordat Tele M, Traian Băsescu a comentat despre DNA: ”Cred că au facut foarte bine ca pe perioada campanei, şi se întîmplă în toate ţările civilizate, să nu vină cu arestări pentru că pot influenţa campania”.
În mod evident, citind această declarație, nu te poți opri să te întrebi cum se face că președintele Băsescu are o asemenea informație. Este el vreun ”oracol al arestărilor”, sau are informații neoficiale? Cert este că nu există nicio decizie oficială a DNA care să susțină afirmația șefului statului, iar faptul că Traian Băsescu invocă oprirea arestărilor ca pe o certitudine validează cea de-a doua variantă.
Or, dacă este așa, atunci avem de-a face cu o încălcare flagrantă a principiului separației puterilor în stat. DNA-ul nu avea voie și nu trebuia să furnizeze informații către Președinție despre ”politica” de arestări. Așadar, dacă se confirmă că DNA-ul a luat decizia de a opri arestările pe perioada campaniei electorale, este nevoie să aflăm de unde și-a luat Traian Băsescu informațiile și cine sunt sursele sale.
Mai mult, chiar dacă șeful statului felicită DNA pentru decizia luată, este cât se poate de grav dacă ea există într-adevăr. Fiindcă actul de justiție nu trebuie să țină seama de agenda electorală, ci trebuie să aibă în vedere doar rațiunile ce țin de înfăptuirea corectă, eficientă și imparțială a pașilor procesuali. Ca urmare, în ipoteza în care Traian Băsescu a avut dreptate și DNA-ul a hotărât întradevăr să oprească arestările pe perioada campaniei electorale, instituția aflată în subordinea Laurei Codruța Kovesi are la rândul său de dat explicații serioase.
Există așadar numeroase elemente care merită analizate în legătură cu afirmația pe care președintele a făcut-o la TeleM, mai ales că semnele de întrebare pe care aceasta le ridică vin exact în ziua în care vicepreședintele american, Joe Biden, vine la București inclusiv pentru a încuraja eforturile autoritățile române în vederea consolidării statului de drept și a independenței justiției. Or, prin comentariul pe care l-a făcut, președintele oferă un contraexemplu de respectare a acestor principii, amestecându-se în mod nepermis în activitatea celei mai importante instituții judiciare românești cu atribuții în sfera combaterii corupției.
Ca urmare, este nevoie ca CSM să se pronunțe rapid asupra declarațiilor făcute de președinte și să clarfice semnele de întrebare pe care acestea le ridică cu privire la independența reală a DNA și, implicit, a sistemului românesc de justiție.