Băsescu: Politicul, dacă ar putea, ar sări cu picioarele pe Justiţie
Preşedintele Traian Băsescu consideră că este destul de greu ca România să convingă că "politicul n-ar sări cu picioarele pe Justiţie, dacă ar putea", în contextul în care partenerii europeni aud declaraţii ale unor politicieni de vârf împotriva instituţiilor care ţin de acest domeniu.
"Principalele noastre obiective sunt legate de securitate - şi asta înseamnă consolidarea României în NATO -, şi de integrare europeană, şi asta înseamnă paşi către Schengen, paşi către zona euro şi un MCV care să arate progresele Justiţiei. Sigur, este destul de greu, având în vedere că zilnic partenerii noştri aud declaraţii împotriva instituţiilor care ţin de justiţie de la oameni politici importanţi, să convingem că politicul n-ar sări cu picioarele pe Justiţie dacă ar putea", le-a spus Băsescu ambasadorilor români, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni, prilejuită de Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.
El şi-a exprimat speranţa că, în contextul raportului pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie din luna decembrie, politicienii vor înţelege că fac deservicii României prin criticile lor la adresa unor instituţii.
"Eu sper ca oamenii politici de vârf, în perioada următoare, mai ales că în decembrie vom avea un raport MCV, să înţeleagă faptul că nu fac niciun serviciu României făcând afirmaţii gratuite de genul "Preşedintele i-a făcut doctorului Brădişteanu dosare", sau altul care spune că preşedintele utilizează DNA-ul împotriva propriului partid. Astea sunt copilării lipsite de credibilitate, dar care pe dvs vă pun în situaţia de a le explica. Îmi este cunoscut faptul că aveţi acest tip de probleme", a adăugat Băsescu, citat de Agerpres.
Potrivit preşedintelui, România trebuie să convingă până în luna decembrie că este un stat de drept consolidat, pentru a putea adera la spaţiul Schengen.
"Dincolo de procesele de integrare în UE marcate prin Schengen şi acces în zona euro, primul efect al evenimentelor din vara anului trecut îl ştiţi foarte bine: în octombrie 2012 trebuia să se decidă intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime. S-a amânat, urmând să convingem că suntem un stat de drept consolidat până în decembrie anul acesta. Să sperăm că vom reuşi şi să sperăm că se vor menţine ambele frontiere la intrarea parţială, frontiera aeriană şi frontiera maritimă. Aici, şi dvs, tuturor ambasadorilor din spaţiul UE, vă revine sarcina să pledaţi pentru intrare şi cu frontiera aeriană şi cu frontiera maritimă", le-a cerut Băsescu ambasadorilor.