Băsescu: Ponta are probleme la încasările bugetare. Sper ca acest fapt să nu ducă la ruperea acordului cu FMI
Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că problemele bugetare ale guvernului nu vor conduce la ruperea acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Traian Băsescu şi-a exprimat joi seara temerea că scăderea încasărilor bugetare ar putea genera o ruptură a acordului cu FMI.
"Azi am auzit apelul la consens al premierului, spunând că efectul CAS-ul a fost foarte bun. L-am intenţionat că nu am fost de acord. Ştiu că are probleme la încasări. Nu aş vrea ca aceasta să conducă la o rupere a acordului cu FMI. N-aş vrea să revenim la perioada de tristă amintire din anii '90 când nu eram în stare să ducem la bun sfârşit un acord cu Fondul. E şi vina FMI dacă România iese mai puţin stabilă dintr-un astfel de acord faţă de cum a intrat, pentru că FMI şi celelalte instituţii au stat şu s-au uitat de la distanţă asupra aventurilor din ultimele opt luni. Au ştiut ce se întâmplă în România", a spus şeful statului.
În plus, preşedintele Traian Băsescu l-a caracterizat pe premierul Victor Ponta ca fiind "penibil" atunci când vorbeşte despre stabilitate.
"Am mai înţeles că domnul Ponta vorbeşte de stabilitate, că de asta nu vrea să introducă redevenţele de la 1 ianuarie. A făcut trei rectificări bugetare. Omul ăsta nu ştie despre ce vorbeşte. Tu, guvern, faci trei rectificări în ultimele cinci luni şi azi ieşi şi vorbeşti de stabilitate. Penibil om, penibil trebuie să fie", a afirmat şeful statului.
"Toate acordurile din ultimii ani au fost îndeplinite şi nu aş vrea să revenim la perioada de tristă amintire din anii 1990 când nu eram capabili să ducem până la capăt un acord cu FMI. De asemenea, cred că dacă nu se continuă acordul cu Fondul, cred că va fi o mare bilă neagră şi pentru Fondul Monetar Internaţional, pentru că ar fi prima dată când o ţară iese mai slăbită din punct de vedere al consolidării fiscale dintr-un acord cu Fondul decât cum a intrat şi asta este şi responsabilitatea delegaţiei Fondului, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale", a mai arătat şeful statului.
"România a intrat într-o condiţie bună în al treilea acord consecutiv cu Fondul, a intrat la cererea ei şi ar fi o mare dezamăgire, dar şi o palmă pentru Fond şi pentru Comisia Europeană dacă România iese din acordul cu Fondul într-o stare mai puţin stabilă decât la intrarea în acord, pentru că Fondul şi Comisia au stat şi au privit de la distanţă aventurile fiscale care s-au produs în România în ultimele opt luni, în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Deci, vor avea o responsabilitate mare şi Fondul, şi Comisia Europeană, delegatul Comisiei, şi Banca Mondială, dacă România nu finalizează acest acord. Au ştiut foarte bine ce se întâmplă în România", a adăugat şeful statului.