Băsescu – presiuni inacceptabile asupra Avocatului Poporului
Traian Băsescu a spus că sunt 96 de Ordonanțe de Urgență emise de Guvernul USL, iar niciuna nu a fost atacată de Avocatul Poporului, Crișu Anastasiu. Din păcate pentru Președinte, această informație este profund greșită.
Președintele Traian Băsescu a lansat marți un atac dur asupra Avocatului Poporului, declarându-se profund nemulțumit și pe care l-a învinovățit că nu s-a sesizat în cazul ordonanțelor de urgență emise de Guvern. Declarațiile Președintelui reprezintă o serie de presiuni inacceptabile asupra instituției Avocatului Poporului, complet incorecte și neargumentate în condițiile în care Crișu Anastasiu a atacat la CCR unele decizii ale Guvernului, dând dovadă de o atitudine imparțială și corectă.
Traian Băsescu a spus că sunt 96 de Ordonanțe de Urgență emise de Guvernul USL, iar niciuna nu a fost atacată de Avocatul Poporului, Crișu Anastasiu. Din păcate pentru Președinte, această informație este profund greșită.
Avocatul Poporului a contestat miercuri la CCR și Ordonanța de Urgență privind insolvența. Este posibil ca această decizie să fie un rezultat al presiunilor extrem de grave puse de președinte asupra lui Crișu Anastasiu, fostul procuror care îndeplinește în prezent funcția de Avocat al Poporului. Dacă autoritățile vor descoperi că este cazul unei asemenea situații, Traian Băsescu ar putea fi acuzat de implicare abuzivă în deciziile instituțiilor statului.
Ar putea exista și o explicație simplă pentru atitudinea extrem de agresivă a lui Traian Băsescu față de Avocatul Poporului – dorința de răzbunare. Este foarte interesant și mai puțin cunoscut faptul că, în perioada în care era procuror al Curții de Conturi, Crișu Anastasiu i-a deschis lui Traian Băsescu un dosar penal. În 2002, primarul Capitalei de la acea dată, Președintele de acum, a fost acuzat că a cauzat un prejudiciu de 37,95 miliarde de lei bugetului primăriei.
Crișu Anastasiu a sesizat Colegiul Jurisdicţional al Municipiului Bucureşti împotriva primarului general Traian Băsescu pe motiv că, în calitatea de ordonator de credite, acesta nu a avut aprobarea Consiliului General pentru o serie de plăţi făcute unei firme în schimbul unor lucrări la Pasajul Basarab, pentru care nu avea avizul municipalităţii.
Cazul a fost repartizat la acea dată judecătorului financiar Petre Lăzăroiu, care a considerat că Băsescu este nevinovat. Drept răsplată, Lăzăroiu este în prezent judecător la CCR.
Păstrând intacte toate standardele juridice înalte și dând dovadă de o foarte mare imparțialitate, Avocatul Poporului a decis miercuri să atace la CCR Ordonanța de Urgență privind prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.
Decizia luată în acest caz va clarifica recentele controverse privind obligațiile companiilor de televiziune de a-și plăti taxele și impozitele într-o perioadă bine definită și corectitudinea eventualei pedepse de retragere a licențelor de emisie a acestora în cazul în care nu respectă prevederile legale.
Indiferent de decizia Curții Constituționale, este clar că Președintele și-a depășit din nou atribuțiile și a pus presiune asupra unei instituții care ar trebui să fie independentă de celelalte puteri din stat – Avocatul Poporului.
Ştirile orei
ps:nu inteleg ce este cu dovada de "foarte mare"impartialitate a AP
dumnealui nu are o fisa a postului?