Băsescu pune piedici Codului Penal
Preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului o cerere de reexaminare în care solicită menţinerea infracţiunii de la articolul 276 din Codul Penal.
Articolul 276 din Codul Penal, numit "Presiuni asupra justiţiei", abrogat recent de Parlament şi pe care Băsescu incriminează fapta unei persoane care pe durata unei proceduri judiciare în curs face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida. Sancţiunea ce se poate aplica este închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă.
"Această infracţiune face parte din categoria infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei şi instituie o protecţie atât pentru judecător, cât şi pentru organele de urmărire penală. Potrivit Articolului 276 din Codul Penal, «fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă»", scrie Băsescu.
El menţionează că introducerea acestei infracţiuni în Codul Penal a avut în vedere, potrivit Expunerii de motive la Legea 286/2009 privind Codul Penal, "drept principală raţiune asigurarea şi protejarea imparţialităţii şi libertăţii judecătorilor şi organelor de urmărire penală în exercitarea atribuţiilor judiciare conferite de lege faţă de încercările de intimidare sau influenţare a acestora".
Potrivit lui Băsescu, libertatea de exprimare trebuie să se exercite în limitele bunei-credinţe.
"Pe de altă parte, libertatea de exprimare trebuie să se exercite în limitele bunei-credinţe, sens în care considerăm că menţinerea în Codul Penal a infracţiunii de «Presiuni asupra justiţiei» are un efect descurajant pentru posibilele încercări de a influenţa sau a intimida magistraţii, prin declaraţii publice nereale, referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare gravă legată de instrumentarea respectivei cauze pe durata unei proceduri judiciare în curs", afirmă preşedintele.
El adaugă că CSM nu a susţinut această propunere legislativă.
Băsescu spune că Articolul 276 din Codul Penal se opune declaraţiilor publice neadevărate făcute cu rea-credinţă şi nu are efecte asupra declaraţiilor prin care se spune adevărul, se reclamă un abuz, în interes public, legitim.
Înainte de abrogarea de către Parlament, articolul în cauză a generat divergenţe în presă. În timp ce unii jurnalişti şi asociaţii au susţinut că menţinerea lui ar însemna o îngrădire a libertăţii de exprimare, unii analişti au apreciat că prin abrogarea articolului unii ziarişti ar putea continua să facă presiuni asupra justiţiei, în numele acestei libertăţi de exprimare.
Antena 3 a fost cea care a susţinut cel mai vehement ca articolul să fie abrogat. Televiziunea lui Dan Voiculescu, condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare cu executare, este cea care a fost acuzată cel mai des că face presiuni asupra procurorilor şi judecătorilor.