Băsescu: România a făcut un salt enorm de la un deficit de -9% la -2,9%, fiind o premieră europeană
Preşedintele Traian Băsescu a făcut o radiografie a ultimilor ani marcaţi de criza economică şi a măsurilor luate de România pentru a restabili stabilitatea macroeconomică. România redevine o ţară credibilă pe pieţele internaţionale de capital datorită eforturilor românilor. Într-un timp scurt, deficitul bugetar a fost redus de la 9% la 2,9%. Preşedintele a mulţumit Guvernelor Boc, Ungureanu şi Ponta.
Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat vineri că România are o datorie publică de 37,8% din Produsul Intern Brut şi un deficit de 2,9%, conform datelor Eurostat. "Saltul de la -9% la -2,9% la deficit este enorm, nu există nicio ţară care să fi reuşit acest lucru în Uniunea Europeană. A fost un efort uriaş al românilor, care au arătat că naţiunea română e capabilă de performanţă. Nu sunt multe ţări care să fi avut o astfel de reducere de deficit menţinând un nivel al datoriei absolut rezonabil, sub 60% cât permit criteriile de la Maastricht", a susţinut preşedintele.
În prezent, prin prisma datoriei externe, cât şi a deficitului public, România redevine o ţară credibilă pe pieţele internaţionale de capital. Acest lucru se datorează, în primul rând, sacrificiilor pe care cetăţenii români le-au acceptat, a subliniat Traian Băsescu.
Preşedintele a mulţumit Guvernului Boc, Guvernului Ungureanu, Guvernului Ponta pentru măsurile pe care le-au luat.
"Mi-a fost teamă, dar vă pot spune că asta a fost perioada care mi-a dat încrederea că se poate coabita cu Guvernul Ponta. Mă gândeam că acest Guvern ar fi putut lua măsuri populiste, excesive, care să strice din nou echilibrele, în perspectiva alegerilor din iarnă. N-a făcut-o şi de aceea consider că şi-a adus contribuţia la atingerea rezultatelor de astăzi", a spus Traian Băsescu.
Traian Băsescu a mai spus că a vrut să justifice acţiunea politică din mai şi să-şi asume că România a adoptat cea mai bună soluţie de revenire în parametrii macroeconomici al unui stat care e liber de Comisia Europeană si de FMI pentru a plăti salariile şi pensiile.
"Nava e la cheu, în port sigur, problema este ce urmează"
Preşedintele crede fără reţineri că avem toate condiţiile pentru o creştere economică de peste 2% anul acesta, fară să se bazeze neapărat pe recolta, care se prefigurează foarte bună în agricultură. "Avem bani de la Uniunea Europeană, avem posibilitatea sa creăm locuri de muncă, să micşorăm deficitele, prin banii europeni şi colectarea taxelor".
Traian Băsescu a subliniat că trebuie găsit acel optim de dezvoltare prin investiţii şi consum, diferit de consumul din perioada 2008 ţara ajunsese la un deficit de cont curent de 14% din PIB. Diferenţa între exporturi şi importuri era de aproape 18 miliarde de euro, în favoarea importurilor.
"Guvernul să nu facă risipă"
"Sper că Guvernul va rămâne pe linia pe care a avut-o şi în 2012, de guvernare responsabilă, şi nu va face risipă. Pentru că obiectivul ar trebui să fie reducerea deficitului bugetar, chiar dacă el se încadrează în criteriile de la Maastricht. Orice deficit trebuie finanţat, iar noi trebuie să ne propunem să nu mai mărim datoria guvernamentală. Obiectivul nostru trebuie să fie să trecem la un buget excedentar în următorii trei - patru ani", a punctat preşedintele.