Băsescu se laudă singur în fața SRI dar uită ”depolitizarea” ANAF-ului cu Blejnar
Traian Băsescu și-a luat rămas bun, practic, de la SRI, prin discursul ținut la finalul bilanţului Serviciului Român de Informaţii. Ca orice politician versat, care știe că nimic nu-i pe gratis și timpul costă bani, Traian Băsescu a profitat de ocazie pentru a se mai împăuna un pic, de dragul audienței și a ecourilor din presă.
Președintele a început mai întâi cu ”amintirea” unui serviciu care, la preluare, era amestecat frecvent în scandaluri politice. Bineînțeles că meritul exclusiv al remedierii imaginii SRI îi revine în totalitate, sau cel puțin asta vrea Băsescu să ne facă să credem. Privit în retrospectivă, numirea în fruntea serviciilor de informații a unui om politic din opoziție a fost într-adevăr una din măsurile inspirate. Privind însă în urmă, atât cât se poate în legătură cu istoria secretoasă a SRI, este greu de spus acum ce măsuri au fost luate din rațiuni reformiste, care au fost impuse de evoluția României în conjunctura apropierii de structurile europene și, nu în ultimul rând, în ce măsură modernizarea serviciului poate ignora eforturile depuse din interior, chiar de oamenii care lucrează nemijlocit în structurile SRI.
Privit în această retrospectivă, Traian Băsescu se poate considera că a evitat din prudență să folosească un instrument prea compromis anterior. În plus este neclar de ce am aplauda extaziați așa-zisele porniri reformiste ale președintelui în legătură cu SRI, când în memoria publică sunt încă mai mult decât proaspete intențiile sale nu atât de reformiste, legate fie de scandalul propulsării lui Claudiu Săftoiu la conducerea SIE sau de menținerea lui Marcel Opriș la cârma obscurului STS. De cel-am aplauda pe președintele că ar fi băgat SRI în ”curățătorie politică”, dacă în paralel nu-i putem trece nicicum cu vederea că a construit un ”regim” cu grade militare acordate în secret, o adevărată structură cu atât mai îngrijorătoare cu cât a militarizat pe șest mass media? Sau cât de tare să-l aplaudăm că ce a ”depolitizat” dintr-o parte a ”politizat” intens în altă parte, cum ar fi ANAF-ul la conducerea căruia l-a priponit pe controversatul Sorin Blejnar, pe care Băsescu nici nu-l cunoștea, nu-i așa, deși purta lungi discuții telefonice extrem de interesante, dovadă că au circulat ceva transcrierile prin presă.
Nu, suntem nevoiți să-l contrazicem pe Traian Băsescu, SRI s-a modernizat pentru că toată România s-a modernizat. Nici nu se putea altfel, țara noastră intrând în toate structurile occidentale importante. Ori, în acest sens Traian Băsescu nu prea are niciun merit.
Iar că SRI nu a mai fost folosit ca instrument al luptei politice, a fost o decizie pe care a luat-o mai mult din prudență și ocupat fiind să fezandeze bine presa și să rotească, schimbe cadrele prin Justiție.
Organizațiile de supraveghere a libertății presei i-au cerut în repetate rânduri clarificarea și deconspirarea ofițerilor sub acoperire, din instituțiile de presă. Da, e vorba de aceeași presă pe care Băsescu a numit-o în CSAT un risc major la adresa siguranței naționale. Dar, se pare că în zece ani și două mandate președintele nu a avut suficient timp să ajungă până acolo cu modernizarea.
Ştirile orei
mai baiatule,esti ingramadit rau de tot...
iata raspunsul,nu-ti mai bate capul de pomana...
vezi ca este posibil sa-ti ia foc talasul din cap,cel care-ti suplineste creierul:
Traian Băsescu a fost interceptat, în septembrie 2010, în timp ce primea informări de la Sorin Blejnar, discuţia aflându-se în dosarul în care fostul şef al ANAF a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru favorizarea infractorului...(mediafax)