Băsescu: România îşi va asuma leadershipul punerii la punct a Budapestei
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, că 2013 este ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, avertizând că statul român "îşi va asuma leadershipul punerii la punct a Budapestei". Totodată, Băsescu a subliniat că este este necesară solidaritatea românilor din afara frontierelor şi a punctat că ţara noastră a dovedit că poate finanţa programe pentru recuperarea românismului.
Vorbind despre principiul general al tratamentului minorităţilor în România, Traian Băsescu a afirmat: "Niciun prag constituţional nu poate fi nici luat în discuţie, nici depăşit. Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Cred că e ultimul an în care au putut să o facă atât de relaxat".
Şeful statului român a susţinut că politicienii maghiari care au venit în Harghita şi Covasna au depăşit limita decenţei. "Anul ăsta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult", a continuat preşedintele Băsescu.
El a susţinut că Ungaria a devenit "în momentul de faţă un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităţilor în regiune, nu în România, în regiune", adăugând că politica Budapestei a început să creeze "dificultăţi". "România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei", a continuat Băsescu.
Preşedintele a menţionat că, în România, doar la directiva lui Stalin a fost organizată Regiunea Autonomă Maghiară şi le-a transmis celor care doresc reînfiinţarea unei regiuni autome că "niciodată" nu se va face reorganizare administrativă pe criterii etnice.
El a subliniat că România este definită ca stat unitar în Constituţie şi "nimeni nu poate fi mai autonom decât altcineva pe teritoriul sau între frontierele României".
"Vreau să cred că Parlamentul nu se va împiedica până la urmă în proiectul de reorganizare administrativă de exigenţe care nu au nimic comun cu definiţia pe care o are statul român, de stat unitar, şi că acest proiect va merge înainte, fiind necesar României", a adăugat preşedintele Băsescu.
Băsescu a cerut, de asemenea, corectitudine în prezentarea realităţilor şi a susţinut că foarte puţini se declară români. ''Simt exact ce se întâmplă în toate ţările din jurul frontierelor ţării cu comunităţile româneşti. Vlahii: foarte puţini se declară români, se recunosc o mică parte, ceea ce explică de ce nu se port forma şcoli de limbă română. Adevărul este că politica de asimilare a românilor a dat rezultate. Problema pe care trebuie să ne-o punem este cum contrabalansăm aceste politici de asimilare a românilor.
Politica de asimilare a fost tolerată şi de statul român în timpul regimului comunist. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este solidaritatea românilor din afara frontierelor între ei. Primul lucru pe care aş vrea să vi-l cer este solidaritatea românilor în afara frontierelor. Nu e o situaţie atipică. Am găsit-o şi în SUA, şi în alte ţări. Sunt comunităţi destul de mari care sunt fragmentate în asociaţii şi de aceea nu sunt luate în consideraţie de guvern. Se acuză reciproc. Dacă vreţi ca România să fie eficientă în a vă sprijini ne trebuie corectitudine şi solidaritate. România a dovedit că poate finanţa programe pentru recuperarea românismului'', a mai spus Traian Băsescu.
Băsescu a adăugat că nu-şi merită calitatea de român cel care "cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat, referindu-se la europarlamentarul Laszlo Tokes care, la sfârşitul lunii trecute, i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".