Băsescu vrea referendum acolo unde înainte chema jandarmii
În urma recentelor proteste desfășurate în toată țara împotriva proiectului minier, președintele, aflat într-o evidentă și susținută campanie electorală în favoarea popularilor și a Elenei Udrea, a vânturat opiniei publice și ONG-urilor implicate în protest o minciunică sfruntată, despre un posibil referendum în această chestiune.
Proiectul minier legat de Roşia Montană a mai provocat o suceală prezidențială, chiar dacă nu în legătură cu oportunitatea proiectului. Traian Băsescu aparent dorește referendum în legătură cu acest subiect. Referendumul considerat oportun în prezent, nu era deloc considerat o opțiune în perioada când funcția de premier era ocupată de Emil Boc sau Mihai Răzvan Ungureanu.
O scurtă trecere în revistă va demonta, sperăm noi, tot constructul mediatic de factură electorală elaborat în ultima vreme în jurul acestui subiect. După cum bine știm, acest proiect figura pe agenda președintelui Băsescu, care de altfel nici nu s-a sfiit la vremea respectivă să-și declare preferințele în favoarea demarării acestuia. Deși atunci cerea guvernelor liberal-democrate să dea drumul la exploatare, în prezent Traian Băsescu nu pare să țină minte cu exactitate, ba chiar am citit într-un interviu niște tardive aduceri aminte despre oareșice procese de conștiință care l-ar fi împiedicat să-i forțeze mâna fostului premier Emil Boc.
Exact în aceeași perioadă, USL al cărui co-președinte este Victor Ponta, lovea în subiectul acesta precum surdul în clopote. Se apropiau campaniile electorale ale alegerilor locale și parlamentare și echipa reunită a social-democraților, liberalilor și conservatorilor avea tot interesul să expună toate abuzurile unei opinii publice și așa inflamată de excesele autocratice de la Cotroceni. Acesta fiind fondul chestiunii, trebuie să facem precizarea importantă că în urmă cu mai bine de un an Victor Ponta, cel care urma să fie primul ministru al USL după parlamentare, avea o poziție cât se poate de nuanțată cu privire la proiectul exploatării de la Roșia Montană.
Au rămas astfel consemnate declarațiile acestuia prin care condiționa demararea contestatului proiect de îndeplinirea în prealabil a cel puțin trei condiţii, respectiv impunerea unor garanţii stricte privind protecţia mediului, renegocierea participaţiei statului român şi, atenție, decuplarea totală de obscurele interese politice.
Pasămite Victor Ponta l-a acuzat pe Traian Băsescu de faptul că, în pofida poziţiei sale, face lobby în favoarea unei companii private în proiectul Roşia Montană, arătând că un proiect de asemenea anvergură nu trebuie realizat prin lobby și implicare partizană, politică. E necesară această lămurire pentru că cei care fac în prezent opoziție guvernării USL vor să acrediteze ideea falsă că uniunea și respectiv premierul Victor Ponta ar fi cerut abandonarea definitivă a inițiativei RMGC.
Această perdea de fum a fost lansată imediat cum premierul a inclus proiectul, ce fusese blocat mai mulţi ani pe rațiuni de protecţia mediului, în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă. Prea puțin a contat pentru detractorii guvernului că proiectul fusese regândit ca o "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul să primească până la 78% din profit.
În urma recentelor proteste desfășurate în toată țara împotriva proiectului minier, președintele, aflat într-o evidentă și susținută campanie electorală în favoarea popularilor și a Elenei Udrea, a vânturat opiniei publice și ONG-urilor implicate în protest o minciunică sfruntată, despre un posibil referendum în această chestiune. Ori deznodământul unui asemenea referendum nu-i este străin lui Traian Băsescu, altfel l-ar fi folosit în favoarea demarării proiectului încă de când la Palatul Victoria îi răspundea umil la telefon premierul Emil Boc.
Interesul pentru care președintele execută din nou obișnuitul său flic-flac politic este unul dublu. Pe de o parte vrea să deturneze nemulțumirea populară și să o canalizeze împotriva adversarului său politic, de aici și mistificarea legată de poziția lui Ponta în problema Roșiei Montane, amintită mai sus. Pe de altă parte, Traian Băsescu dorește cu orice preț evitarea revenirii la starea de normalitate politică, în care Parlamentul este instanța supremă a țării, singura abilitată să decidă în asemenea situații.
Președintele și-a asumat acest joc de sacrificii, propunând un referendum care nu-i avantajează nicicum interesele, doar de dragul de nu lăsa lucrurile să meargă spre direcția trasată de premierul Ponta, spre Parlament.
Așa cum îl știm însă de două mandate și așa cum a și declarat fără să se jeneze prea tare, Traian Băsescu ar rezolva această dilemă în doi timpi și trei mișcări: asumarea răspunderii unui guvern marionetă și mult baston de jandarm pentru ONG-urile care au de comentat.
Ştirile orei
era pentru eliminarea intereselor partizane(nedovedite insa,doar afirmate...)
va suciti,dupa cum se suceste Ponta...
cadeti in ridicol...macar Ponta este om politic,dar voi sunteti ditamai comentatorii obiectivi...ce naiba...
Voi veniti cu tot felul de aberatii,calomnii si minciuni sfruntate,ajutati de hoardele de asa-zisi jurnalisti si infestati media cu ineptiile voastre! Eu postez ceea ce cred si nu ma plateste nimeni,nu servesc interesul nimanui pentru ca am sufficienta minte ca sa judec!!! La "voi" nu e posibil??