Băsescu vrea scenariul Putin pentru România
Aflat miercuri la Călăraşi la inaugurarea sediului organizaţiei judeţene a Partidului Mişcarea Populară, consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a reuşit să deconspire adevărata menire a PMP, aceea de a fi un vehicul prin care Traian Băsescu să ajungă premierul României.
Declaraţia făcută de poate cel mai apropiat consilier al actualului preşedinte nu este surprinzătoare pentru cineva care este atent la viaţa politică din România, ea constituind o confirmare a tendinţelor prezente în discursul prezidenţial din ultima vreme.
Conform lui Lăzăroiu, anul viitor Mişcarea Populară va avea trei obiective importante: obţinerea unui scor bun la europarlamentare, unificarea dreptei în jurul unui singur candidat şi, după prezidenţiale, nominalizarea lui Traian Băsescu în funcţia de premier al României. Lăzăroiu a mai adăugat, de asemenea, că acest scenariu este posibil chiar şi în condiţiile actualei legislaturi parlamentare, din moment ce o nouă majoritate legislativă s-ar forma post-electoral.
Deşi în scenariul prezentat de Lăzăroiu există foarte mulţi de “dacă”, importanţa discursului consilierului prezidenţial pe probleme de politică internă este aceea că declaraţia a dat în vileag adevăratele intenţii ale preşedintelui încă în funcţie. Deşi a mai declarat că terminarea mandatului de preşedinte nu înseamnă şi ieşirea sa din politică, acum este evident că Traian Băsescu vrea să lase în locul său de la Cotroceni un preşedinte marionetă care să îi fie loial şi cu sprijinul căruia să mai conducă România minim încă un mandat.
Candidaţii principali pentru această postură sunt evidenţi, fiind vorba de Elena Udrea şi Emil Boc. Ambii au fost lăudaţi de liderul de la Cotroceni de mai multe ori în ultimele luni şi, recent, au fost surprinşi la un restaurat din centrul Capitalei discutând cu acelaşi Traian Băsescu.
Acest tip de joc l-am mai văzut şi în Rusia, unde, după opt ani ca preşedinte, Vladimir Putin a servit, timp de un mandat, ca prim-ministru, după care a fost reales în funcţia de şef al statului. Desigur, în perioada în care a fost premier, puterea reală îi aparţinea tot lui Putin şi nu lui Dimitri Medvedev, preşedintele Federaţiei Ruse între 2008 şi 2012. Putin a beneficiat tot timpul de controlul absolut asupra principalului partid de pe scena politică rusească, “Rusia Unită” fiind capabilă să formeze singură majorităţi prezidenţiale. Desigur, Traian Băsescu nu mai are parte de un asemenea avantaj, dar încercarea sa de a face din PMP un partid important constituie o parte a scenariului de inspiraţie rusească prezentat de Sebastian Lăzăroiu.
Totuşi, dacă privim situaţia politică din România este greu de crezut că strategia deconspirată de Lăzăroiu va avea şanse de succes. În ciuda încercărilor de a-şi spori vizibilitatea publică, PMP-ul continuă să fie sub 5% şi este greu de crezut că până la europarlamentare va creşte spectaculos în ochii electoratului. De asemenea, este greu de crezut că PDL-ul, principalul partid de dreapta aflat în opoziţie, va accepta vreun aranjament electoral de pe urma căruia Traian Băsescu ar ajunge la Palatul Victoria. Indiferent de cum va evolua scena politică românească până la alegerile prezidenţiale de anul viitor, orice candidat prezidenţial va pierde sprijinul elctoratului dacă îl va propune pe Traian Băsescu în postul de premier sau fie şi dacă va accepta o relaţie de prietenie politică cu acesta.
Românii s-au săturat deja de Traian Băsescu şi de modul în care liderul de la Cotroceni s-a comportat în postura de preşedinte. Asta au spus alegătorii deja de două ori, cu ocazia referendumului de suspendare din vara trecută şi în alegerile parlamentare din decembrie. Este greu de crezut că populaţia va mai vota orice variantă care să implice revenirea politică a principalului vinovat pentru situaţia României din prezent. Din acest punct de vedere, scenariul cu adevărat de coşmar prezentat miercuri de Sebastian Lăzăroiu poate constitui, în cel mai bun caz, subiectul unui roman dark-fiction de proastă factură.